Ellenőrzés

2022.01.23. 06:30

Hatszázezer forintos bírságot szabott ki megyénkben a Nébih

Kiemelt figyelmet fordítottak az élelmiszer-forgalmazás általános higiéniájának és a termékek származásjelölésének ellenőrzésére.

Czakó Nóra

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Megyénkben is lezárult a hagyományos téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés, amelyre a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal irányításával, összehangoltan, tavaly decemberben került sor. A karácsonyi vásárokon elsősorban higiéniai hiányosságokat találtak a szakemberek. Megyénkben a kormányhivatal és a járási hivatalok Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztályának szakemberei 69 helyszínen, összesen 154 élelmiszeripari terméket vizsgáltak meg. 

Nézték többek között a termékek fogyaszthatósági és minőségmegőrzési idejét, a tárolási feltételeket, illetve a dokumentáció- és jelölésvizsgálatot is elvégezték. Az ünnepi időszakban elsősorban a karácsonyi vásárokra kitelepült vendéglátósokat, a hús- és húskészítmények, valamint az édesipari termékek előállítóit és forgalmazóit vették górcső alá. 

Kiemelt figyelmet fordítottak az élelmiszer-forgalmazás általános higiéniájának és a termékek származásjelölésének ellenőrzésére. A bevásárlókosarakat használó forgalmazóknál a kosarak tisztítását és azok aktuális higiéniai állapotát is vizsgálták. Az ellenőrzések során elsősorban higiéniai és nyo­mon­követési hiányosságokat találtak, de több esetben a dokumentáció és a dolgozók egészségügyi alkalmassága sem felelt meg az előírásoknak. A feltárt szabálytalanságok miatt három létesítmény működését felfüggesztették, hat esetben pedig azonnali termékkivonást rendeltek el. 

Az ellenőrök egy alkalommal figyelmeztettek, két esetben pedig bírságot szabtak ki, összesen 600 ezer forint értékben. További három eljárás folyamatban van, tudtuk meg a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivataltól. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában