Szolnok

2022.01.26. 13:55

Hazánk egyedülálló nemzetközi szerepvállalásáról számolt be Azbej Tristan

Egyedülálló, nemzetközi szintű magyar szerepvállalásról hangzott el tájékoztató a minap a megyeszékhelyen. A nagy érdeklődést kiváltó kereszténydemokrata esten – melynek házigazdája dr. Póta Sándor, a KDNP megyei elnöke volt, és többek között részt vett rajta dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő és Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere – Azbej Tristan államtitkár tartott előadást egy kevéssé ismert, vagy gyakran félremagyarázott magyar nemzetközi tevékenységről.

Szathmáry István

Azbej Tristan államtitkár (balra)

Forrás: Mészáros János

A Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért felelős tisztviselője az erre a feladatra létrehozott Hungary Helps Programról, a Magyarország segít misszióról tájékoztatta a hallgatóságot. 

Szalay Ferenc polgármester bevezetőjében kitért azokra az eredményekre, melyeket Szolnok ért el a kultúránk egyik meghatározó alappillérének számító kereszténység támogatása terén. 

Az elmúlt évtizedekben a megyeszékhely az egykori erős keresztényellenességtől jutott el odáig, hogy a városban ma kiterjedt hitoktatás folyik, katolikus tanintézetek működnek, erős a hitélet. 

Emellett közel másfél milliárd forint kormányzati támogatásból újítottak fel a város kulturális örökségét is jelentő egyházi épületeket, s új templomot is építettek a Széchenyi-lakótelepen. Végezetül arra is kitért, hogy a kereszténység gyengülése óhatatlanul az iszlám előretörésével szemben teszi védtelenné közösségeinket. 

Azbej Tristan államtitkár arra hívta fel a figyelmet, hogy ma a kereszténység a világ legüldözöttebb kisebbsége. Az elmúlt évtizedekben évezredes közösségeiket pusztították el nyomtalanul, és százezrek váltak közülük földönfutóvá. Szerinte ma keleten gyakran a gyilkolás és a népirtás eszközeivel előidézett humanitárius válsággal, nyugaton pedig belülről előidézett identitásválsággal igyekeznek elsöpörni a keresztény civilizációt. 

– Tőlünk keletre templomokat gyújtanak fel, nyugaton bezárják, elbontják, diszkóvá vagy mecsetté alakítják őket. Miközben építjük, megóvjuk őket, és az elmúlt tizenkét évben az anyaország területén és a külhoni magyarok lakta vidékeken több mint háromezer templomot újítottak fel és százhúszat építettek állami támogatással. 

Közben a valaha keresztény kultúrájára büszke civilizációs terület, Európa az üldöztetés és a gyűlölet olyan lépcsőfokait kezdi bejárni, amivel megtagadják földrészünk alapvető kulturális értékeit.

– Ennek riasztó jeleként kereszteket távolítanak el, bíróság elé állítanak olyan közéleti személyiséget, aki bibliai szakaszokat tett közzé közösségi oldalán a házasság szentírási értelmezéséről, így az is megtörténhet, hogy bíróság minősíti gyűlöletbeszédnek a Szentírás egyes részeit. Olyan korban élünk, amikor a liberális nyugati jogvédők mindenki emberi méltóságának tiszteletére szólítanak fel, kivéve, ha keresztényről van szó, és a szélsőséges liberalizmus és a szélsőséges iszlamizmus között észrevehető az áthallás – jelentette ki a politikus, aki szerint a gyűlöletspirál részeként pedig egy hazai közszereplő nyugodtan kijelentheti, hogy a fehér hetero keresztények az ő számára rémisztő képződmények, vagyis nem emberi lények. 

Úgy véli, ezek után logikusan következik, hogy az Egyesült Államokban egymás után három templomot gyújtanak fel, Lengyelországban abortuszpárti tüntetők katolikus papokat bántalmaztak, Franciaországban pedig mise közben megölték Jacques Hamel atyát, illetve egy iszlamista terrorista a templomban gyilkolt meg három hívőt – sorolta az elszomorító eseteket az államtitkár. 

Azbej Tristan ugyanakkor leszögezte, hogy hazánk ezzel szemben kormányzati szinten is elkötelezett a bibliai tanításból származó alapvető kulturális értékeink védelme mellett. 

– Mi alkotmányba foglaljuk, hogy Magyarország keresztény ország, így a kereszténység nemzetmegtartó erőt jelent számunkra. Kijelentjük, hogy házasság férfi és nő között köttethet, és leírjuk, amiről korábban nem is gondoltuk, hogy le kell: az anya nő, az apa férfi. Küldetésnek tekintjük, hogy keresztény értékeink védelme mellett kötelességünknek tekintjük a bárhol élő keresztény emberek életének megóvását, akik ma a legüldözöttebb vallási közösséghez tartoznak, bár ezt a világ nem akarja tudomásul venni. Ennek jegyében nyújt hazánk kézzelfogható segítséget Iraktól Jordánián át az afrikai országok keresztény közösségéig mindenütt, ahol évente átlag tízezer keresztény templomot, intézményt támadnak meg, naponta átlagosan tucatnyi keresztény életet veszítünk el, és erről nem esik szó a nagy hírügynökségeknél, vagy az ENSZ fórumain és az emberjogi tanácsban. Ehelyett ezek képviselői azért jönnek Magyarországra, hogy az ellenzék által kreált jogsértések ürügyén igyekezzenek annak az uniós államnak a kormányát aláásni, mely amellett, hogy ragaszkodik európai önazonosságához, megállította a migrációt. Ezzel nézünk szembe. Ezért célunk, hogy a szenvedők hangja legyünk, de nem csak szóban, hanem tettekkel is. Ezért indította el a kormány a világon egyedülálló Hungary Helps, Magyarország segít programot, amivel három dolgot szeretnénk megóvni. Az üldözött keresztények életét, otthonukat és megélhetésüket. Az elmúlt öt év összesen százhetven programja révén több mint negyven ország keresztényeihez jutott el a magyar emberek segítsége, amivel rengeteg emberi sorson tudtunk javítani, lehetővé téve számukra a szülőföldön maradást is, így tömegek elvándorlását sikerült megelőzni – sorolta munkájuk számadatait Azbej Tristan. 

– Ma Magyarországon dolgozik egyedül az üldözött keresztények megsegítéséért felelős kormánytisztviselő. A keresztény ember a békét keresi, nem a békétlenséget, minket nem harcra készítettek fel, hanem a tanításra, a béketeremtésre és az újításra, de mégis küzdelembe kell állnunk, ha a gyengék védelmezéséről van szó. 

Most ott tartunk, hogy egész Magyarországnak fel kell ismernie, amit a kormányoldal már felismert, hogy történelmünk során ismét fel kell vállalnunk a kereszténység védelmező bástyájának szerepét. 

– Egyik programunk különösen magára vonta a hazai liberális sajtó támadását: több mint hatvan, a libanoni polgárháború során megrongált templom újjáépítését támogatjuk. Erre nekünk szegezték, hogy ha ott humanitárius válság van, akkor miért a papoknak adjuk a pénzt? Azért, amit ők sose tudnának megérteni. A libanoni keresztények kérték ezt tőlünk, mert ahogy mondták, megvédjük a templomainkat, mert a templomaink megvédenek minket – tette hozzá a szakpolitikus. 

Az államtitkár kitért arra is, egy magyar szerzetes-szemorvos, dr. Hardy Mihály afrikai missziója remek példa arra, hogy mit tehet a segítő akarat. 

– Ő egyedül magyarország­nyi területet lát el Kongóban már huszonöt éve, és adományokból épített fel egy kórházat, amit már a magyar állam is támogat. Nyolcmillió embernek ő a gyógyulás egyetlen reménye. Van, hogy naponta tizenkét műtétet hajt végre egyedül. De rajta kívül is találtam már a világ minden részén másokon segítő magyar embert, de sajnos sokan nem is tudják, mire vagyunk képesek. Ehelyett hajlamosak vagyunk sötét képet festeni magunkról. A küldetésünk folytatásához ezért továbbra is meg kell nyernünk a magyar emberek bizalmát, hogy folytathassuk hazánk történelmi küldetését – zárta tájékoztatóját Azbej Tristan államtitkár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában