Galériával

2022.01.25. 19:55

Ízletes gombamártást és lekváros tekercset készítettek a szolnoki szakács tanoncok

Bepillantást nyerhettünk a Szolnoki Szakképzési Centrum Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola felnőtt cukrász- és szakácstanulóinak ágazati alapvizsgájába. Megtudhattuk a tökéletes piskótatekercs és a tejszínes gombamártással készült natúr csirkemell receptjét is.

Köllő Judit

Forrás: Nagy Balázs

– A jelenlévő vizsgázók kétéves, díjtalan felnőttképzésben részesülnek. Bemutatják az elmúlt időszakban megszerzett tudásukat – vezetett körbe a vizsga helyszínén Rékási Tibor gyakorlatioktatás-vezető. 

– A sikeres ágazati vizsga után a tanulók választhatnak a turizmus, a szakács, a cukrász, illetve a pincér szakmák közül. Ezért a turizmus és vendéglátás tagozaton belül ezen a négy területen próbálhatják ki tehetségüket, hogy később könnyebb legyen a választás. Először egy prezentáció keretein belül, a turizmus területén kellett megmutatni tudásukat, majd a cukrásznak tanuló diákoknak egy baracklekváros piskótatekercset kellett készíteniük, a szakácsoknak pedig rizskörettel tálalt, tejszínes gombamártással készült natúr csirkemell volt a feladat, melyet egy alkoholmentes mojitóval szolgáltak fel. A szakmai bizottság szigorúan bírálta el az elkészült finomságokat, hiszen a minőség mellett fontos volt számukra az esztétika is. 

Fontos számunkra az esztétika, hiszen az ember a látvány alapján választ 

– magyarázta Gaál Zoltán vizsgaelnök. 

– A piskótatekercs esetében nélkülözhetetlen a jól elosztott baracktöltelék, valamint a tekercs azonos méretre való felszeletelése is. Sokak számára ezek apróságnak hathatnak, azonban amilyen elhanyagolhatónak tűnnek, olyan nagy horderejűek! Esztétikai érzékünket segítségül hívva nem lehet probléma a tálalásnál sem. Még a csirkemellnél is elengedhetetlen a látvány, hiszen egy egészben tálalt hús sokszor kiábrándító lehet, ennek ellenére, ha szépen elosztjuk a hússzeleteket és hozzá a mártást, nyert ügyünk lehet – tette hozzá a szakember. 

A szakácsnak tanuló Maczó Dorina szerint kimondottan fontos a jó fűszerezés is. 

Engem mindig is az illatok inspiráltak, így az egyik legfontosabb számomra, hogy megfelelő legyen a fűszerezés, melynek segítségével olyanná válik az étel, amilyenné szeretnénk 

– mesélte a szakács tanonc. 

– A natúr csirkemellhez szórtam egy kis szerecsendiót is, mert annak kimondottan különleges illata van. A gombamártást pedig a klasszikus módon készítettem: vajon üvegesre pirítottam a vöröshagymát, melyre ráhelyeztem a jól felszeletelt gombát, lisztet szórtam hozzá, amit tejszínnel dúsítottam, majd petrezselymet helyeztem a tetejére. A cukrásztanulók közül sokan figyeltek a tészta megfelelő eloszlatására, melyet tökéletesen kell elvégezniük a vizsgán is. 

– Teljesen más eszközöket használunk, mint otthon – hangsúlyozta az egyik felnőtt cukrásztanuló, Debreczeni Ildikó, a Jelmez-Art Kft. ügyvezető igazgatója.

– A piskótatekercset egy kis citromhéjjal és rummal megbolondítjuk, majd egy kimondottan lapos tálon kell egyenletesen eloszlatni, hogy a sütés után könnyű legyen összetekerni. Ez utóbbi sokszor nehézséget okozhat, hiszen ha nem megfelelő a tészta minősége, könnyen szétrepedhet – tette hozzá a vizsgázó.

A tejszínes gombamártás előkészületeire is nagy hangsúlyt fektettek a keddi vizsga résztvevői. Miután a gombát megfelelő állagúra párolták, a petrezselymet is felszeletelték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában