Január 1.

2022.01.01. 08:34

Jeges csobbanással köszöntik az új évet Szolnokon

A Szolnok-Tisza Rotary Club ismét várja a csobbanni vágyókat a Holt-Tisza Vízisport Telepre január elsején. A másodjára megszervezett Rotary Jótékonysági Jeges Csobbanáson a hideg vízbe mártózhatnak mindazok, akik a következő évre biztosítani akarják fittségüket, egészségüket. A parton a vízisporttelep meleg zuhanyzós öltözői várják az érdeklődőket, a biztonságos merülésről pedig orvosi ügyelet, vízimentők és polgárőrök gondoskodnak.

Köllő Judit

Petrovay Zoltán sokszor kutyájával, Chilivel rója a köröket

Forrás: Beküldött fotó

– Két évvel ezelőtt, hagyományteremtő szándékkal indítottuk útjára a kezdeményezést – hangsúlyozza Molnár Júlia, a Szolnok-Tisza Rotary Club alelnöke. – Az első csobbanásra több mint kétszázan látogattak el, így a nagy sikernek köszönhetően idén is folytatjuk mindezt, hiszen tavaly a vírushelyzet miatt nem sikerült megismételni a rendezvényt. Szem előtt tartva azt, hogy Szolnok a vizek városa, szeretnénk a népi hagyományt követni, amely szerint, ha valaki megmártózik a jeges vízben az év első napján, az egész esztendőben egészséges marad. 

A vízisporttelep területén lévő egyik stégtől a másikig kell eljutniuk a bátor vállalkozóknak, ami körülbelül pár percet vesz igénybe. A parton pedig meleg vizes fürdővel, forró italokkal és ételekkel várjuk az oda látogatókat. Persze a közös mozgás sem maradhat el, hiszen a parton bemelegítést tart Szabó Nikolett fitneszedző is. A helyszínre érkeznek a Szandai futóklub tagjai is, akik között lesznek mindenre elszánt vízbe merülők is. Petrovay Zoltán elnök elmesélte hírportálunknak, ő maga hogyan készül a jeges fürdőre. 

– Egykor indul a Szandai Futóklub csapata a Lengyel Antal térről – vázolta a terveket. – A rajt helyszínétől hét kilométer távolságra található a Szolnoki Sportcentrum Holt-Tisza Vízisport Telepe, ami kevesebb mint egy óra futást jelent a számunkra. Szerintem a csapatunkban mindenki készen áll ennek a távolságnak a megtételére, és biztos vagyok benne, lesznek olyanok is, akik megmártóznak a jéghideg vízben. Jómagam is szeretnék részt venni az úszásban, amire leginkább mentálisan készülök.

Azt gondolom, hogy nem szabad sokáig gondolkodni mindezen, bele kell menni a vízbe és kész.

– Illetve nagy segítség lehet számunkra a felkészülésben a szaunával előidézett hőingadozás is. Mindezek mellett fontos kitérni a megfelelő futóöltözékre is, hiszen többen beleesnek abba a hibába, hogy túl sok öltözéket aggatnak magukra, ami eleve akadályozza a mozgást. Az egyik legfontosabb az ilyen időben a megfelelő aláöltözet, hiszen a vastag pulóver nem feltétlenül egyenlő a hőmegtartással. Így célszerű több rétegben, vékonyabb sportruházatot felvenni, ami megvédi a derekunkat és az egész testünket – emelte ki Petrovay Zoltán.

Kedvcsinálónak tartja a programot

A szolnoki Kovács Orsolya évekkel ezelőtt szeretett bele a futásba. Számos maratonon megmérettette már magát, és bevallása szerint a sportnak köszönheti alakját és kitartását is. – Jómagam sosem vettem részt még jeges fürdőzésen – meséli a fiatal anyuka. – Azonban mindig is szerettem volna kipróbálni. Most még maradok a futásnál, hiszen a mindennapjaim részét képezi. Később viszont, ha bátrabb és felkészültebb leszek, lehet, belevágok. Ehhez ugyanis remek kedvcsináló ez a program.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában