Nagy volt a szárazság

2022.01.20. 15:30

Jelentős mennyiségű öntözővizet kellett igényelni a Jászkunságban

Az átlagosnál kevesebb eső esett tavaly.

szoljon.hu

Az idei szezonban összesen 6,8 millió köbméter öntözővizet értékesített a TRV Zrt. Forrás: Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt.

Hűvös, de csapadékszegény esztendőnek bizonyult 2021. Az Országos Meteorológiai Szolgálat elemzése szerint az éves csapadékmennyiség országos átlagban csaknem 20 százalékkal maradt el a szokásostól, kevéssel 500 milliméter felett alakult – tájékoztatta hírportálunkat a Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt.

Az átlagosnál kevesebb eső miatt a gazdák jelentős mennyiségű öntözővizet igényeltek tavaly a Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt.-től. Míg májusban 79 ezer köbméter volt a vízfelhasználás, addig ez a szám június végére már 1,9 millió köbméterre emelkedett. A júliusi adatok még ennél is nagyobb felhasználásról tanúskodnak: a nyár derekán egyetlen hónapban összesen 2,5 millió köbméter öntözővizet használtak a gazdák a vízműcég szolgáltatási területén.

Az éves csapadékmennyiség országos átlagban csaknem 20 százalékkal maradt el a szokásostól Forrás: Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt.

A TRV adatai azt mutatják, a szárazság miatt az öntözővízre a nyár végén, sőt, ősszel is szükségük volt a növényeknek. Gyakorlatilag a szezon utolsó napjáig, október 31-ig öntöztek a gazdák, októberben a fejes káposzta, a burgonya igényelt plusz vizet a csapadékon kívül, de öntöztek a gazdák a búza magágyának előkészítésénél, a repceföldeken pedig a kelesztésnél.

Az idei szezonban összesen 6,8 millió köbméter öntözővizet értékesített a TRV Zrt., ebből JNSZ megyében és elsősorban Kengyel környékén 1,2 millió köbméternyit.

A TRV Zrt. feladata volt a halastavak vízpótlása is, az e célból igényelt vízmennyiség tavaly 67 millió köbméter volt, azaz csaknem tízszer annyi víz, mint amennyit a gazdák öntözésre fordítottak. Mindezek mellett a Társaság a holtágak, például a szolnoki Holt-Tisza elpárolgott vizét is pótolta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában