Galériával

2022.01.31. 19:54

Kihirdették a Jász-Nagykun-Szolnok megye tortája verseny nyerteseit

Édes eseménynek adott otthont hétfőn a megyeháza, ahol hetvenhat látványos torta különlegességet bírált el a zsűri. A megyei önkormányzat a térség gasztronómiai hagyományainak erősítése és örökségének megújítása jegyében hirdette meg a „Keressük Jász-Nagykun-Szolnok megye tortáját!” versenyt profi és amatőr kategóriában.

Kovács Berta

A pályaművek magas színvonala feladta az ítészeknek a leckét Fotó: Mészáros János

A Mautner Zsófia, az az Alföld szíve gasztronagykövete által vezetett zsűrinek feladta a leckét, hogy az amatőrök is komoly színvonalú pályamunkákkal neveztek. Négy kategóriában hirdették ki az 1-3. helyezettet, emellett számos különdíj is gazdára talált.

Profi normál kategóriában Perity Róbert „Jászkun aszaltszilvás kölestorta” költeménye vittel el a pálmát, míg az amatőröknél a zsűri Tóth-Kalmár Margit „Ishletés” elnevezésű finomságát találta győzelemre érdemesnek.

Profi mentes kategóriában a Sóház Apartman Kft. „Bogyócsoda” tortája bizonyult legjobbnak, amatőr mentes kategóriában pedig Sárközy Csabáné és Béres Katalin „Jászallfree” nevű tortája végzett első helyen.

Az összkategóriák győzteseként – kategória megjelölés nélkül – Tóth-Kalmár Margit édes alkotása viselheti két éven át a Jász-Nagykun-Szolnok megye tortája címet.

Az Alattyánban élő Tóth-Kalmár Margit gyerekkora óta érdeklődik a süteménykészítés iránt, másik hobbija pedig utóbbi években a receptezés.

A recepteket pontosan meg kell írni, így alaposabb odafigyelést kíván, miből mennyit és hogyan kell beletenni a tortába, ezzel együtt komolyabban foglalkozom a tortakészíteéssel is. Elsősorban családtagoknak, illetve kollégáknak, barátoknak készítek. A versenyre benevezett tortámhoz az alapötletet a Szolnok város nevezetességeként ismert habos Ishler adta, ennek minden alapanyagát felhasználtam a tortámban. Van benne dió, csokoládéval van leöntve, az Ishlernél a töltelékben található tojáshab pedig nálam a díszítésben jelent meg. Igazából előzőleg két alkalommal elkészítettem, ott láttam, mi az, amin javítani, módosítani kellene, így a harmadik alkalommal sikerült tökéletesre

– árulta el az abszolút győztes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában