Kiállítás

2022.01.12. 11:25

Különleges emlékeket mutatnak be a diplomácia világából Szolnokon

Egyedülálló diplomáciatörténeti kiállítás nyitotta meg kapuit hétfőn a szolnoki Damjanich János Múzeumban. Az állami protokoll világát is bemutató mustrán számos ritkaság mellett ifj. George W. Bush amerikai elnök ajándéka és II. János Pál pápa helikopterszéke is látható. 

Hartai Gergely

Szalay Ferenc polgármester

Forrás: Mészáros János

Az intézmény igazgatója a képtárban rendezett megnyitón elmondta, rendkívüli tárgyi anyag tekinthető meg az elkövetkezendő hetekben a múzeum falai között. Dr. Horváth László ezután köszönetet mondott a diplomáciatörténeti tárlat létrehozásáért a kiállítás kurátorának, valamint a ritkaságokat kölcsönző szervezeteknek, a honvédségnek és a múzeum munkatársainak egyaránt.

– Nem mindegy, hogy egy tárgyaláson hogy érzi magát a vendégünk. Érzi-e azt, hogy ő valóban fontos személy számunkra. A külsőségek sok mindent meghatároznak, ám ha az ember otthonról nem hozta magával a viselkedés alapvető normáit, akkor nem tudunk kellőképp helytállni – vette át a szót Szolnok polgármestere. Szalay Ferenc rámutatott, a protokoll-kiállítás jelentősen hozzájárul a város kulturális sokszínűségéhez.

– Nagy dolognak tartom, hogy a megyeszékhelynek komoly múltja van, a várnegyedben például egészen a római korig mentünk vissza az időben. Tudjuk, hogy milyen volt a várunk, és hogyan szolgált a létesítmény. 

Úgy döntöttünk, kormányzati támogatást kérünk ahhoz, hogy az ásatások során megtalált értékeket hosszú időn át be tudjuk mutatni. 

– Hasonlóképp, mint Pécsett, Győrben vagy Szombathelyen – utalt a korábbi régészeti eredményekre a városvezető.

A látogatókat ezt követően dr. Török Róbert, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum igazgatója, a kiállítás kurátora köszöntötte. Mint mondta, a protokoll és a diplomácia világáról mostanáig hazai, nemzetközi, kulturális és múzeumi szinten csak egy-egy részterületet érintően rendeztek időszaki tárlatot, holott a téma valódi érdeklődésre tart számot. 

A mustra először Budapesten mutatkozott be, majd Hatvan következett az állomások sorában. Március 20-ig pedig Szolnokon láthatja a rangos összeállítást a nagyközönség.

– Az alapkoncepciónk az volt, hogy a látogatók díszvendégként érkezzenek meg a protokoll világába, végigjárva annak minden állomását. Célunk, hogy a helyi sajátosságokat is bemutassuk. Ennek megfelelően Szolnokon kiemelt kiállítási tárgy az a helikopterszék, amelyben 1991-ben Szent II. János Pál pápa utazott. Az általam képviselt intézmény nagy becsben őrzött porcelán étkészletei, az állami protokoll berendezett enteriőrje és kitüntetések ugyancsak látványos elemei a kiállításnak – hívta fel a figyelmet az igazgató.

A megnyitó vendége volt a Nemzetközi Protokoll Szakemberek Szervezetének alapító elnöke is. Hossó Nikoletta beszédében úgy fogalmazott, a vitrinekben látható tárgyritkaságok a protokoll szakemberek számára mindennapos eszközök.

– Az egyes tárgyak mögé kell helyezni az elkötelezettséget, a fegyelmet és a szolgálatot, amelyek a protokollosokat jellemzik. Egy szakember sosem önmagáért cselekszik, hanem mindig valakiért, vagy valakikért, de leginkább mindenki megelégedettségére. Kommunikációs szemszögből ezen szakma olyan eszköz, amely képes arra, hogy akár teljesen eltérő világnézetű, kultúrájú és véleményű feleket egy asztalhoz ültessen, és ideális közeget teremtsen a párbeszédre – taglalta.

Az esemény végén dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter lépett a pulpitushoz, aki mondandójában a nemzetek szokásainak jelentőségére és részletes ismeretére irányította a figyelmet. Hangsúlyozta, a diplomácia területén az sem elhanyagolható, hogy vendégünk személyiségéről is pontos információkkal rendelkezzünk.

– A protokollhoz hozzátartozik, hogy olyan környezetet teremtsek, amellyel a másikat megtisztelem. Rendkívül fontos az egyén ismerete. Nemrég járt nálam az ukrán védelmi miniszter, akinek országával nem felhőtlen a kapcsolatunk.

A negatív jelzéseink ellenére tisztában van vele, hogy korrektek vagyunk, pontosan fogalmazunk és ismerjük a problémáikat. 

– Ám a sajátjainkat méginkább, amelyek vonatkozásában segítséget várnánk. A legnagyobb elismeréssel tudok szólni a protokoll-szakemberekről, akik ezen a kivételes területen dolgoznak – összegezte gondolatait a miniszter.

Páratlan ritkaságokat tekinthet meg a közönség

A diplomáciatörténeti tárlat egyik ékes darabja ifj. George W. Bushnak, az Amerikai Egyesült Államok elnökének ajándéka az 1956-os forradalom ötvenedik évfordulójára. Ezzel együtt megjelenik az a sakk készlet is, amelyet Kádár János 75. születésnapjára ajándékozott Mihail Gorbacsov szovjet főtitkár. A gyűjtemény része a Rákosi Mátyás 60. születésnapjára ajándékozott intarziás fadoboz is. Kuriózum továbbá Indira Gandhinak, India miniszterelnökének dedikált fényképe, illetve a portugál köztársasági elnök által a hetvenes években adományozott „Tengerész Henrik Érdemrend nagy arany lánca”. A páratlan darabok között említhető a Perui Naprend briliánsokkal ékesített Nagykeresztje 1976-ból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában