Sajtótájékoztató

2022.01.11. 06:52

Lemondásra szólította fel Jászberény polgármesterét, Budai Lórántot a Fidesz

Példátlan, soha nem látott mértékű az a visszafizetési kötelezettség, ami a várost terheli a Malom-projektben – hangzott el a jászberényi Fideszfrakció hétfői sajtótájékoztatóján, melyen elemezték az ügyet és dr. Gedei József alpolgármester lemondását. A botrányos beruházás körül kialakult helyzet miatt lemondásra szólították fel a város jobbikos polgármesterét. Úgy vélik, hogy Budai Lórántnak a politikai és jogi felelősséget is vállalnia kell döntéseiért.

Illés Anita

A berényi Fidesz-frakció közölte, hogy jelenleg nem kezdeményezik a képviselő-testület feloszlatását

Forrás: Pesti József

A Fidesz-frakció képviseletében Szatmári Anikó, Tamás Zoltán, dr. Szabó Tamás és Bódis Béla önkormányzati képviselők sajtótájékoztatón tárták fel a Malom-projekt hibás döntéseinek és az alpolgármester távozásának következményeit. 

Figyelembe véve az elmúlt időszak eseményeit, Jászberény vezetése alkalmatlan a város irányítására, olyan mérvű kárt okoztak 

– jelentette ki dr. Szabó Tamás. 

– Ha az előző városvezetés maradt volna, a Kultur-Malom már működne, megvalósult volna a projekt. Példátlan, soha nem látott mértékű az a nyolcszázmilliós visszafizetési kötelezettség, amit megkapott a város. Ehhez még jön harmincmilliós kamat és egyéb terhek. Nemcsak a város életében példátlan ez az eset, hanem országos viszonylatban is. Senki ne gondolja, hogy ez a pénz nem fog hiányozni a város költségvetéséből – jegyezte meg. 

Ezt erősítette meg Bódis Béla képviselő, aki elmondta, hogy a 800 millió forintból 529 millió saját erő volt, melyet a 2021-es költségvetés fejlesztési pénzéből használt fel az önkormányzat a visszafizetésre. 

– Két éve a város a fejlődés szempontjából megállt. Az előző városvezetés által megnyert pályázatokat fejezik be. A beruházások során felmerült pluszmunka vagy többletforrásigényt az irányító hatóság általában engedélyezte. Ha a jelenlegi vezetés hagyta volna a Malom-projektet abban a mederben tovább haladni, ahogy átvették, már megvalósult volna – fejtette ki véleményét a képviselő. 

Szóvá tette azt is, hogy a képviselő-testület megkérdezése nélkül a visszafizetésről egyszemélyes döntés született. 

– Azt látjuk, hogy a polgármester nemcsak a Fidesz-frakcióval nem tud együttműködni, hanem az általa választott alpolgármesterrel sem – vette át a szót Szatmári Anikó. 

– A Fidesz és dr. Gedei József is utólag értesült a Malom beruházás háromszázmilliós részszámlájának kifizetéséről és a szerződés felbontásáról is. Minden információt a közösségi oldalról, folyosói pletykákból és külső hírforrásokból tudunk meg – tette hozzá. Tamás Zoltán szerint a városvezetés előre megfontolt, önös politikai szándékból döntötte be a Malom-projektet, amiért valakinek vállalni kell a felelősséget. 

– A Malom-üggyel kapcsolatban dr. Gedei József „vádiratában” szinte ugyanazokat a kritikákat írta le, melyeket a Fidesz frakció másfél éve megfogalmazott. Jelenleg nem áll szándékunkban a képviselő-testületet feloszlatni, nem aktuális. Úgy gondoljuk, hogy elsősorban a polgármesternek kellene vállalni a következményeket, hiszen nem a testület többsége okozta a kialakult helyzetet – mondta Tamás Zoltán. 

A tájékoztatón elhangzott, hogy a felelősségvállalásnak két formája van, politikai és büntetőjogi. A politikai egyértelműen a lemondás, a jogit pedig a folyamatban lévő ügyek eljárásai határozzák meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában