Jászkunság

2022.01.27. 06:30

Meleg itallal és megfelelő öltözöttel segítik dolgozóikat a hidegben

Vannak, akik a hideg időben se menekülhetnek a fűtött szobába, hiszen a szabadban végzik a munkájukat. Lehet hó, szél és fagy, az útépítőknek, a hulladékszállítási munkásoknak vagy épp a postásoknak a mínuszokkal dacolva is el kell látniuk feladataikat. A munkaadók természetesen odafigyelnek a dolgozóikra, védőeszközöket biztosítanak számukra.

Rimóczi Ágnes

Csécsei Szilvia, az NHSZ Szolnok munkavédelmise meleg teával kínálja Mondok László gépkocsivezetőt

Forrás: Mészáros János

Az átlagosnál hidegebb időjárás miatt fokozottan ügyelni kell a biztonságos munkavégzésre, a téli körülményekből fakadó egészségi ártalmak megelőzésére. Minderre az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára is felhívta a figyelmet, hangsúlyozva, hogy a tartósan alacsony hőmérséklet megnöveli a kültéri munkavégzés kockázatait. 

A szabadban dolgozókat lehetőleg fűtött helyiségben eltölthető pihenőidő és meleg tea biztosításával kötelesek védeni munkáltatóik 

– emelte ki Bodó Sándor.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt-nél figyelnek erre. 

– Társaságunk a hidegben forró teát, annak tárolására termoszokat biztosít a szabadban foglalkoztatott munkavállalók részére. A hidegben történő munkavégzéshez megfelelő réteges öltözet viselése is szükséges. Ehhez aláöltözet garnitúrát, jó láthatósági kantáros nadrágot, több rétegű béléssel ellátott téli kabátot, téli sapkát, sisakbélést, hideg ellen is minősített védőlábbelit, csizma használata esetén csizmabélést biztosítunk – mondta el érdeklődésünkre Pécsi Norbert Sándor. 

A társaság kommunikációs osztályvezetőjétől megtudtuk, Jász-Nagykun-Szolnok megyében a szabadban 140 fő végez munkát a téli időszakban is. Feladataik a síkosságmentesítési és hóeltakarítási munkák mellett a forgalombiztonságra veszélyes burkolathibák hideg aszfalttal történő ideiglenes javítása, az úttartozékok, így KRESZ táblák, vezetőoszlopok és -korlátok tisztítása és szükség szerinti helyreállítása. Mindezek mellett növényzetgondozási munkákat (cserjeirtás, forgalombiztonságra veszélyes fák kivágása), valamint szemétgyűjtést végeznek.

Hozzájuk hasonlóan, csak épp a megyeszékhely belterületén látnak el elsősorban hó- és síkosságmentesítési feladatokat a Szolnoki Városüzemeltetési Kft. munkatársai. 

– Ezeket, az extrém időjárási körülmények közötti teendőket is el kell látni. Természetesen a megfelelő munkaruhát, ilyenkor téli ruházatot megfelelő cipővel biztosítunk kollégáink részére – mondta el Lits László ügyvezető.

Az NHSZ Szolnok esetében nagyjából harminc munkavállalót érint a szabadtéri munkavégzés, számukra megfelelő, téli öltözetet biztosít a cégvezetés. 

– Rakodóink némileg szerencsésebb helyzetben vannak, közülük legtöbben a gépjármű fűtött fülkéjében is el tudják tölteni a pihenőidőt, illetve az ürítésekkor az Újszászi úti átrakó állomás és válogató üzemben is rendelkezésükre áll fűtött helyiség és forró tea – számolt be a cégvezető. Lits László hozzátette, ezekben a napokban egyébként a József Attila úti telephelyükön is ihatnak a munkavállalók melegítő italt, forró teát.

Ha baj van, azonnal hívjanak segítséget

Jogszabály alapján hidegnek minősülő munkahelyeken biztosítani kell az óránként öt-tíz perces (szélsőségesen hideg időjárás esetén akár hosszabb) pihenőidő beiktatását. A pihenőidőt a munkavállalóknak a környezethez képest melegebb (lehetőleg fűtött), megfelelő ülőalkalmatossággal ellátott pihenőhelyen kell eltölteniük. A munkavédelmi oktatás során arra is emlékeztetni kell a munkavállalókat, hogy figyeljenek, vigyázzanak egymásra. 

Panasz, rosszullét, sérülés esetén a tevékenységet azonnal hagyják abba és kérjenek munkahelyi elsősegélynyújtást vagy orvosi ellátást. Az egészségkárosító kockázatok miatt egyébként a sérülékeny csoportba tartozó fiatalkorúaknak és várandós nőknek hideg munkakörnyezetben dolgozniuk tilos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában