Szolnok

2022.01.17. 13:47

Nem mindennapi adományokkal támogatták az Ökumenikus Segélyszervezetet

A MOL Magyarországnak köszönhetően költséghatékonnyá vált az Ökumenikus Segélyszervezet szolnoki, Kőrösi úti családok átmeneti otthonának fenntartása. A Mercarius Flottakezelő és a Pappas Auto négy személyautót ajánlott fel a mindennapi teendők elvégzésének gyorsítására. A helyszínen tartott hétfői sajtótájékoztatón Lévai Anikó, az Ökumenikus Segélyszervezet jószolgálati nagykövete a további fejlesztési tervekről is beszélt.

P. Pusztai Nóra

A Pappas Auto négy személyautót ajánlott fel a segélyszervezetnek, a mindennapi teendők elvégzésének gyorsítására

Forrás: Mészáros János

Az Ökumenikus Segélyszervezet kiemelten fontos célkitűzése, hogy esélyt kínáljon a krízishelyzetbe került családok, illetve a hátrányos helyzetű gyermekek felzárkóztatására. Ezen célok határozzák meg a 2001 óta működő szolnoki szociális és fejlesztési központ munkáját is. A központban többek között egy negyven fős családok átmeneti otthona is helyet kap, amely lakhatásukat vesztett vagy bántalmazás elől menekülő családoknak nyújt menedéket és esélyt a továbblépésre. 

A megyeszékhelyen túlmutató, de komoly összefogásról számoltak be a hétfői sajtótájékoztatón, melynek legfőbb üzenete, hogy nemcsak az ünnepek alatt, de hosszú távon, a hétköznapokban is fontos a rászorulók támogatása.

A MOL Magyarország nyolcmillió forintból hatvanhat elemes napelem-panelt telepített az Kőrösi úti épület tetejére. A fenntartási költségeket csökkentő beruházást részletezték.

– Látjuk, hogy jó helyre került a támogatás. A fejlesztés éves szinten több mint egymillió forint megtakarítást jelent a működésben. A segítség tehát nem egyszeri, hanem a fenntartható működést teszi lehetővé – fejtette ki Ratatics Péter, a MOL Magyarország operatív működésért felelős ügyvezető igazgatója.

A vállalatunk fejlődése újabb felelősséget teremt, hogy gondoskodjunk azokról, akik rászorulnak. Bizakodással tekintek a jövőbe, hogy ezt sok hasonló együttműködés követi majd 

– tette hozzá.

A rendezvényen megszólalt a négy személyautót biztosító Mercarius Flottakezelő ügyvezető igazgatója, Rónai-Horst László is.

– Hiszünk abban, hogy olyan szervezeteket kell támogatnunk, akik aktívan részt vesznek a bajbajutottak megsegítésén, ebbe partnereinket is bevonjuk. A Papas Autoval együttműködve négy személyautóval támogatjuk a szervezetet, a szervizeltetést, gumicserét és minden egyebet biztosítunk a zökkenőmentes használat érdekében – hangsúlyozta.

Az Ökumenikus Segélyszervezet Kőrösi úti központjában negyven személynek tudnak helyet biztosítani, a megyeszékhelyen további lakások is hasonló célt szolgálnak. A kombi személyautók a mindennapi logisztikát segítik majd.

– A szervezeti munka jelentős része a szállítás, habár átmeneti intézmény vagyunk. Különböző adományok, alkalmanként friss áru átvételének lehetőségéről értesítenek, ezeket jelentősen megkönnyítik az autók, de személyek szállítására is hasonlóan alkalmasak – szólt hálásan Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója.

Lévai Anikó jószolgálati nagykövet beszédét a jelmondatukkal kezdte: „ A jól végzett munkát, a Jóisten újabbakkal jutalmazza meg.” Utalt ezzel arra, hogy a két vállalat támogatására a jövőben is számíthatnak. Kitért a Kőrösi úti családok átmeneti otthonának bővítésére is.

Lévai Anikó, az Ökumenikus Segélyszervezet jószolgálati nagykövete mond beszédet

Forrás: Mészáros János

– Mellettünk van egy épület, ami régen a Járműjavító óvodája volt, ott szeretnénk a munkát folytatni. A Krízisközpontba az egész megyéből, sokszor az országból is befogadnak rászorulókat, az új szárny a helyieknek nyújt majd lehetőséget – fogalmazott.

Az eseményre Lévai Anikót Orbán Viktor miniszterelnök magánszemélyként kísérte el, körbejárta az épületet, megismerve az ott dolgozók munkáját.

A rendezvény zárásaként az autók kulcsait is átadták, melyeket ki is próbálhattak az Ökumenikus Segélyszervezet munkatársai. Külön meglepetés volt, hogy azok teli csomagtartóval érkeztek, a Mercarius Flottakezelő ugyanis bőséges élelmiszer adománnyal is meglepte az átmeneti otthon lakóit.

A segítségnyújtás is új köntösbe bújt

A támogatás és jótékonykodás számtalan formája ismert, egyre többen viszont a fenntartható energiaforrásokban és a hosszútávú segítségnyújtásban gondolkodnak. Ékes példája ennek a Mol Magyarország és a Mercarius Flottakezelő, akik az Ökumenikus Segélyszervezet mellé álltak. A hétfői sajtótájékoztatón dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő kiemelte: mindig öröm, amikor a versenyszféra résztvevői úgy gondolják, hogy befeketetnek a humán területbe, olyan embereken segítenek, ahol nagy a szükség.

– Olyan helyen állunk, ahol negyven család életét kell biztonságban tudnunk – fűzte hozzá Szalay Ferenc polgármester.

– Az emberek, akik ide kerülnek, esetenként menekülnek, olyan helyzetből kell kiszakadniuk, amit mi el sem tudunk képzelni. Sok mindenre szükségük van, a tárgyi adományok mellett főként egy helyre, ahol a lelküket rendbe tudják tenni – hangsúlyozta a város vezetője.

A jelenlegi támogatások nem egy, hanem háromszázhatvanöt napot ölelnek át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában