Megoldódni látszik a rejtély

2022.01.10. 16:30

Nem találtak párducra utaló nyomokat Szolnoknál

Kisebb pánikot keltett a megyében az a videó, ami Szolnok határában készült vasárnap délután egy fekete, nagytestű macskaféléről. Többen is azt gondolták, hogy a december közepén Kiskunhalas környékén látott fekete párduc bukkant fel a Jászkunságban. Eközben a Facebookra felkerült néhány fotó is, ami Újszászon, a helyi baromfitelepnél készült, és nagyméretű állati lábnyomok láthatóak rajta.

Czakó Nóra

Illusztrációfotó/Shutterstock

Vasárnap kora délután épp Szolnokról tartottunk kifelé a főúton, amikor észrevettem, hogy olyan 150-200 méterre tőlünk, egy erdős területen mozog egy fekete, nagytestű állat 

– idézte fel Fátyol Zsuzsanna, a videó készítője. 

– Találgattuk, hogy mi lehet az, mert nagyon nagy volt. Azt gondoltuk, biztosan nem házimacska vagy kutya, mert azt ilyen távolságból nem vettük volna észre.  Mivel tudtuk, hogy a környéken van egy autómosó és egy tanya, ahol emberek élnek, visszafordultunk, hogy figyelmeztessük őket, nehogy bajuk essen. Értesítettük a rendőrséget, és a videó is azért készült, hogy nekik tudjuk bizonyítani, tényleg láttunk valamit. Amikor kiérkeztek a rendőrök, próbáltak nyomokat keresni, és akik ott laknak, kocsival elkezdtek körözni a terület körül, nehogy baj legyen, mert vannak háziállataik. Utána mi eljöttünk – fűzte hozzá.

Zsuzsanna a felvételt először Both Zoltán vadállatbefogónak küldte el.

– Én csak a videót láttam, és a készítőjével beszéltem, aki azt mondta, hogy az állat nagyobb volt, mint az ő hatvan kilós kutyája – mondta hírportálunknak Both Zoltán. 

Számomra azonban hitelesnek tűnik az, aki látta a saját szemével az állatot, a felvételek alapján pedig azt gondolom, hogy nem egy meghízott fekete házimacskáról van szó. Ezt azonban majd a szakértők fogják megállapítani, akiknek több éves tapasztalatuk van nagymacskákkal. Láttam már közelről ilyen állatot, de én főként hüllőkkel foglalkozom. Szerencsés helyzetben vagyunk viszont, hogy esett a hó, így vannak nyomok, amiket meg lehet vizsgálni

– világított rá.

Egy szolnoki szakember, Kardos Roland, a Magyar Magánállatkertek Egyesületének elnöke vasárnap délután kiment a helyszínre nyomokat keresni. 

A Facebookon közzétett bejegyzése és videója szerint párducra utaló nyomokat, jeleket nem talált, viszont „egy békésen egerésző megtermett házi macska kandúrt igen”. Mindezek alapján megnyugtatta a szolnokiakat, hogy nem kóborol nagymacska a Széchenyi-lakótelep szomszédságában.

Mári Ilona megyei rendőrségi sajtószóvivő arról tájékoztatta hírportálunkat, hogy vasárnap bejelentés érkezett a rendőrségre az esettel kapcsolatban. A bejelentés és a rendelkezésre álló felvétel alapján a rendőrség megvizsgálta a körülményeket, és a helyszíni nyomok nem támasztják alá nagytestű ragadozó mozgását.

Információink szerint a Hortobágyi Nemzeti Park munkatársai hétfő délelőtt jártak az interneten közzétett felvétel helyszínén, ahol a talált lábnyomok egy fekete házimacskához vezettek.

A helyi vadász szerint vizslától származnak a nyomok

Dobozi Róbert újszászi polgármesterhez vasárnap este érkezett lakossági bejelentés a Facebookra felkerült fotókkal kapcsolatban. Eszerint a helyi hatósági állatorvos tenyér nagyságú, macskafélére emlékeztető nyomokat talált a hóban az újszászi baromfitelep közelében, és felvételeket is készített róla.

– Mivel több kisgyermekes család is lakik azon a környéken, kimentem a helyszínre, és valóban találtunk nagy méretű lábnyomokat, de állatot nem – erősítette meg a városvezető. 

– Én nem tudom megállapítani, milyen állattól származnak, de a helyi vadászegyesület elnöke, aki a baromfitelep mellett lakik, és a nagykapujában haladt el az állat, egy kutya, méghozzá vizsla, lábnyomaként azonosította.

Ne maradjon le semmiről, olvassa el korábbi cikkünket is a témában:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában