Jászberény

2022.01.21. 06:30

Nem támogatta Budai Lóránt fizetésének emelését a Fidesz

Felszínre kerültek a baloldali összefogás belső konfliktusai Jászberényben.

Dr. Gedei József (balra) és Budai Lóránt között az elmúlt napokban tovább mélyültek az ellentétek Fotó: MW achív

Politikai vitákkal tarkított volt az év első képviselő-testületi ülése szerdán. A Malom-ügy tovább fűtötte a kedélyeket, az alpolgármester lemondása pedig felszínre hozta a helyi baloldali összefogás belső konfliktusait. A tanácskozáson a Fidesz nem szavazta meg Budai Lóránt polgármester illetményének emelését. 

Támogatom a kormányzat szándékát, hogy a polgármesterek bérét növelni kell. Az is egyértelmű, hogy Jászberény polgármesterének bérét emelni kell, de Buda Lóránt fizetésemelését nem tudom támogatni

– fejtette ki dr. Szabó Tamás kormánypárti képviselő. A Fidesz-frakció és a Mi Hazánk képviselője a polgármester idei szabadságolási ütemtervét sem szavazta meg.

Január 19-én délután tartotta idei első soros tanácskozását a képviselő-testület a városháza nagytermében. Az előterjesztések megvitatása előtt Mező István református lelkész, a békesség szavával és egy-egy naptárral köszöntötte a döntéshozókat, majd egyperces néma főhajtással adóztak B. Jánosi Gyöngyi pedagógus, festőművész, a Hamza Múzeum nyugalmazott igazgatója emlékének.

A közel két és fél órás testületi ülésen elsőként Tamás Zoltán (Fidesz-KDNP) sürgősségi indítványát vették napirendre, amely a képviselő-testület szervezeti és működési szabályzatának módosítását és a városfejlesztési bizottság személyi összetételét érintette. Ebben indítványozta Bobák Zsoltnak, a Közösen Jászberényért Egyesület (KJE) képviselőjének felmentését és visszahívását a városfejlesztési bizottságból, helyette pedig új tagjának a lemondott alpolgármestert, dr. Gedei Józsefet javasolta.

A sürgősségi indítvány heves politikai vitát gerjesztett, melyben felszínre törtek a baloldali összefogás belső viszonyai, konfliktusai is. 

– Dr. Gedei József a későbbiekben oly módon kívánja a képviselői munkáját ellátni, hogy olyan embert állít fel bizottsági székéből, aki őt 2019-től folyamatosan támogatta politikai céljainak megvalósításában. Mi erről a véleménye? – kérdezte Bethlendy Béla (KJE) a lemondott alpolgármestert. 

Szerintem sem morális, sem jogi kötelezettségem nincs az egyesület irányába, annál is inkább, mert frakcióként meg sem alakult, nincs frakcióvezetője.

– Ez egy olyan egyesület volt, amely megalakult, de nem működött. Ezt nem szerettem volna elmondani, de a tények ide tartoznak – reagált dr. Gedei József. 

Hozzátette: lemondásában jelezte, hogy munkáját önkormányzati képviselőként szeretné folytatni, és részt venne bizottsági munkában is. Mint mondta, erre az írásbeli felvetésére egyedül Tamás Zoltán válaszolt, akivel egyébként nem egyeztettek az előterjesztésről. 

– Budai Lóránt polgármester nem tartotta fontosnak, hogy bizottsági munkára való jelentkezésemet visszaigazolja. Csak az utolsó napokban keresett meg azzal, hogy Bethlendy Béla felajánlotta, hogy a pénzügyi bizottsági tagságáról lemond, és oda esetleg beléphetnék. Nem tettem javaslatot Bobák Zsolt bizottságból való kirekesztésére, csupán munkára jelentkeztem. Ne állítsa be másként az indítványt! – szögezte le a politikus. 

Budai Lóránt polgármester nem kívánt a válasszal foglalkozni, mert szerinte nem a képviselő-testületre tartozik. 

Olyan tények hangzottak el, amelyek nem tények. Ez nem egy cirkusz, hanem képviselő-testületi ülés

– jegyezte meg a polgármester. A vitát követően végül a Fidesz frakció, Dobrán Gyula (Mi Hazánk) és dr. Gedei József megszavazta az előterjesztést, míg a KJE nemmel voksolt. A két ülés között történt események tárgyalásakor ismét szó volt a botrányos Malom-projektről. Tamás Zoltán, a Fidesz frakcióvezetője többek között arról érdeklődött, hogy január 18-án, a második tárgyaláson jelen volt-e a kivitelező képviselője.

Megjegyezte, hogy a nyolcszázmillió forintos uniós támogatás visszafizetésével és a közel harmincmilliós kamattal kapcsolatban illet volna a testületet tájékoztatni. 

Budai Lóránt közölte, hogy a második tárgyalás a Szolnoki Törvényszéken volt, ahol megjelent a cég vezetője és jogi képviselője is. 

– Maratoni tárgyalás volt, amelynek részleteibe nem lenne szerencsés, ha most belemennék, de az biztos, hogy elégedetten, emelt fővel álltam fel a székből. Az elmúlt másfél évben megtettünk mindent, hogy ne kelljen visszafizetni az összeget. Amikor megjött a határozat, nem volt más lehetőségünk – mondta a polgármester.

Az eseményen Pócs János, országgyűlési képviselő is szót kért, aki cáfolta az utóbbi állítást. 

– Amikor bejártuk a futó projekteket, a megyei közgyűlés elnökével és alelnökével arra tettünk ígéretet, hogy a határidő-módosítást és a projekthez szükséges többletforrásigényt támogatni fogjuk. Kértük, hogy az önkormányzat ne bontsa fel a szerződést, mert akkor a támogatást vissza kell fizetni. Tiltakozom az ellen, hogy nem volt más lehetőség, csak a visszafizetés.

Hamarosan megoldási javaslattal jelentkezem, ami arról szól, hogy az elkövetett hibákat ne a jászberényieknek kelljen megfizetni

– mondta a honatya.

Elutasították az ütemtervet

Jogszabályváltozás miatt tárgyaltak a polgármester illetményéről is.

– Támogatom a kormányzat szándékát, hogy a polgármesterek bérét növelni kell. Az is egyértelmű, hogy Jászberény polgármesterének bérét emelni kell, de Buda Lóránt fizetésemelését nem tudom támogatni – fejtette ki dr. Szabó Tamás kormánypárti képviselő.

A Fidesz-frakció és a Mi Hazánk képviselője nem hagyta jóvá a polgármester emelt illetményét, ami a költségtérítéssel együtt havi bruttó több mint 1 millió 100 ezer forintra rúg. A társadalmi megbízatású alpolgármesterek új tiszteletdíját és költségtérítését szintén nem támogatták. Ezenkívül a polgármester idei szabadságolási ütemtervét sem szavazták meg. A képviselő-testület elfogadta a 2021. évi helyi adókról és egyéb közhatalmi bevételekről szóló beszámolót is. Ebből kiderült, hogy az iparűzési adóbevétel első alkalommal lépte át a hárommilliárdos határt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában