Történetek

2022.01.24. 19:53

Népszerűnek bizonyult a falvai Kalóz Edit által kitalált játék

A mesékről legtöbben úgy gondolkodnak, hogy azok gyermekeknek szóló történetek. A mesékkel azonban eredetileg felnőtteket szólítottak meg a mesemondók, e történetek révén adtak át életbölcsességeket. A meséket aztán – finomítva – a gyerekszobába „száműzték”, ennek ellenére számos példa bizonyítja, hogy felnőttek is kötődnek e hétköznapok világából kizökkentő történetekhez.

Kovács Berta

Kalóz Editnek eddig két mesekönyve jelent meg

Forrás: Beküldött fotó

Kalóz Edit meséire is sokan kíváncsiak. A falvai hölgynek eddig két meséskötete látott napvilágot, ám ennél jóval több történetet segített életre. Sőt, személyre szabott meséket is alkot. Most pedig mások által megadott öt szó alapján fogalmaz meg frappáns kis történeteket, a maga és mások örömére.

– Először saját közösségi oldalamon tettem közzé a meséimet, amit nagyon vártak az ismerőseim.

Mondták, hogy mindig nagyon jókedvűek lettek, ha olvasták őket. 

– Nemrégiben technikai okokból újra kellett indítani az oldalt, és nekem is szükségem volt valami motivációra e korán sötétedő téli napokon, innen jött az ötlet, hogy arra vállalkozzam, megadott szavakhoz alkossak történetet – árulta el Kalóz Edit. 

– Nem is gondoltam volna, hogy ez a játék ennyi embert vonz. Császiné Csáti Réka, a Varsány közösségi ház igazgatója is megosztotta felhívásomat információs közösségi oldalukon, így nagyon sokan olvasták. 

Végül már annyian jelentkeztek, hogy nekem kellett megálljt szabnom. 

– Általában könnyen eszembe ötlik egy új mese, persze nem mindegy, hogy milyen öt szót kapok. Minél érdekesebbek, annál jobban beindul a fantáziám. Van, hogy rögtön beugrik egy történet, de van olyan is, hogy egész nap ott motoszkálnak a fejelben a szavak és a velük kapcsolatos gondolatok, míg végül összeállnak egy mesévé. Valójában az olyan szavak köré, mint szeretet, öröm, boldogság, nehezebb történetet keríteni – vallotta meg az alkotó.

Kalóz Editet már egész kis korában elbűvölték a mesék, mint mondta, háromévesen már saját meséket mondott, hogy elterelje a figyelmét a nemszeretem helyzetről. Később, egyetemista korában verseket költött, melyek meg is jelentek. Amikor pedig megszülettek a gyermekei, visszatért a mesékhez.

– Tizen-valahány évvel ezelőtt egy grafikus barátommal együtt közös vállalkozást is vittünk, ahol én a megrendelő kérése alapján személyre szabottan írtam meséket, ő pedig illusztrációkat készített. A könyvecskéket bekötöttük, így szép, eredeti ajándékok készültek. Akkoriban még nem indultak be hasonló oldalak, ahol szinte nagyüzemileg gyártották a történeteket – idézte fel Edit.

A mesélés tehát mindig is része volt hétköznapjainak, mint mondta, nála voltaképp létszükséglet, hogy alkosson.

– Sokat betegeskedem, régóta le is vagyok százalékolva, és úgymond saját magam is gyógyítom a meseírással. A visszajelzések alapján az olvasóknak is örömet tudok okozni velük, várják is mindig az újabb alkotásokat. Két, ma már egyetemista gyermekem van, egy fiú és egy lány, ők természetesen az én meséimen nőttek fel. A sok mese hasznos is volt számukra, tanáraik mindig dicsérték kiugróan fejlett szókincsüket. De nekem is sokat mesélt az én anyukám. A családban több művészi hajlammal megáldott ember is volt, ha nem is lett egyikük sem hivatásos művész – árulta el az írónő. Azt is megtudtuk, őhozzá legközelebb az állatokkal, természettel kapcsolatos történetek állnak.

– A meséimben mindig van valamilyen csavar, az eredeti népmesei motívumokhoz képest kicsit abszurdabbak. A mese műfaja azért különleges, mert kis időre kiszakít a hétköznapokból, másik világba léphetünk át általa, és bármilyen konfliktusok, összetűzések fordulnak elő, a történet végére valamilyen formában mindig helyreáll a világrend. Szívem mélyén azt remélem, hogy valamikor ez a való életben is megvalósul – foglalta össze az alkotó.

Mesekönyvei is megjelentek

Kalóz Editnek Hanga, a hintatündér, valamint Zűrzavar a Macskabolygón címmel két mesés kötete jelent meg eddig, és remény van a közeljövőben egy harmadik, a rövid meséket tartalmazó kötet megszületésére is. Bár ki tudja, meglehet, hogy a végén a most folyó meseírós játék alkotásait is visszaköszönnek egyszer egy Falvai Mesék kiadványban…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában