Közgyűlés

2022.01.27. 16:00

Nyolcszázmillió forintos kamatozó államkötvényt vásárol Szolnok

Még tavaly december közepén, kormánypárti javaslatra, a polgármesterek fizetésének emeléséről döntött az Országgyűlés. A megyei jogú városok, így Szolnok első emberének illetménye a korábbi egymillióról ez év januárjától 1,3 millió forintra nőtt. A megyeszékhely közgyűlésének idei első rendes ülésén erről is szavaztak a képviselők.

Mészáros Géza

Forrás: Szalay Ferenc Facebook oldala

A 2022-es esztendő első soros közgyűlése sem múlt el a politikai nézeteltérést nem tisztelő személyeskedés nélkül. Az előterjesztések szakmai megvitatását több esetben felcserélte az ideológiai szembenállás miatti dühös szópárbaj.

Az egyik efféle verbális csatát Szalay Ferenc polgármester egyik előterjesztése generálta. A város az elmúlt években, még a legszélsőségesebben megnyilvánuló pandémia idején is – elsősorban a városban működő gazdasági társaságok adóbevételeiből – jelentősnek mondható tartalékot képezett.

A rendelkezésre jogosult városvezető javaslatára Szolnok 800 millió forint névértékű, évi 2,5 százalékos kamatozású államkötvényt vásárol.

A jobbikos Galló György Péter országcsődöt vizionálva bizalmatlanul fogadta az értékpapír-vásárlásról szóló javaslatot. S bár fiatal közgazdászként magyarázattal is szolgált, ám reakciója nem rejtetten politikai és nem szakmai célzatú volt.

A DK-s Füle István is arra volt kíváncsi: „Nem-e a kormány bírta rá az önkormányzatokat, hogy állami értékpapír-vásárlásokkal hozzák egyenesbe a hazai költségvetést?”. Szalay Ferenc, továbbá Fejér Andor alpolgármester és Molnár Iván fideszes képviselő azonban védelmébe vette az előterjesztést, mondván, ekkora tartalék – amit profitorientáltabb „forgatni”, mint nulla százalék mellett bankszámlán tartani – garantált befektetése egy év alatt mintegy húszmillió forintot hoz a városnak. Végül egyhangú igennel megszavazták a képviselők a kötvényvásárlást.

A továbbiakban a képviselők a városban 2015 óta bevezetett Rotavírus elleni védőoltásról szóló rendelet módosításáról is határoztak: ezentúl az ikrek esetében a paragrafusban meghatározott jogosultságon túl a nagyobb súllyal született testvér is megkaphatja a vakcinát. A testület meghallgatta dr. Horváth László elnök által jegyzett helyi Értéktár Bizottság beszámolóját, felfrissítette a Szolnok Hazavár Program fiatalok visszatérését elősegítő elemeit, és szavaztak alapítványok támogatásáról.

Többségi szavazattal megszüntették a frakciók által delegált szakértői pozíciókat. A jobbikos Berényi Gábor ellene volt az előterjesztésnek, illetve jelezte, hogy a Jobbik későbbiekben az MSZP-s Radócz Zoltánt kérné fel csoportjuk szakértőjének. A KDNP-s – jelzése szerint a Fidesz-t is képviselő – Rusvai Károly, valamint a Szolnoki Többség–XXI. század színeiben politizáló Szekeres Éva és a független Ligeti József felszólalásukban nem látták értelmét a közgyűléstől többségükben távolmaradó szakértők további finanszírozásának. A jobbikos Berényi Gábor és Galló György Péter nem-e mellett, a független Fajcsák Károly és a Szolnoki Többség–XXI. század-os Borda Zoltán tartózkodó döntése mellett a testület megszavazta, nem kell a továbbiakban a frakcióknak közpénzből fizetett szakértő.

Nem kerekedett vita azonban a polgármester, a három alpolgármester, a képviselők és bizottságok elnökei és tagjai illetmény-, illetve tiszteletdíjának emeléséről szóló előterjesztéseknél.

Eszerint a városvezetőnek a korábbi egymillió forint helyett 1,3 millió forintra nőtt az illetménye, a három alpolgármester a polgármesternek megszavazott juttatás 90 százaléka jut, de emelkedett a képviselők, a bizottsági elnökök és tagok tiszteletdíja is a közgyűlési döntéssel. A testület egyhangúan megszavazta dr. Sebestyén Ildikó városi jegyző címzetes főjegyzői cím-adományozásáról szóló előterjesztést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában