Járőrözni fog

2022.01.06. 17:30

Polgárőrt faragnak Cserkeszőlőn Brúnóból, a kuvaszból

Évek óta kutyákkal járőröznek a település polgárőrei, munkájukat lovak is segítik. Az Országos Polgárőr Szövetség által indított fajtamentő programnak köszönhetően már a második kuvasz került Cserkeszőlőre. Brúnó gazdája Miháczi Erika lett.

P. Pusztai Nóra

Miháczi Erika az alapokra már megtanította Brúnót Beküldött fotó

– Van két polgárőr lovam, velük a környékbeli erdőkben is szoktunk járőrözni. A helyi elnök hívott fel nyáron, hogy magához vehetne az egyesület még egy kuvasz kutyát. Nem haboztam a döntéssel, július végén egészen kicsin, két hónaposan került hozzám Brúnó – mesélte Erika. 

A képzését önállóan, játékos formában kezdte meg, az ismereteinek bővítése érdekében sokat olvas a fajtáról, és a tenyésztővel is tartja a kapcsolatot. 

A leendő polgárőr eb az elmúlt hét hónapban hatalmasra nőtt, a kis szőrpamacsból tekintélyt parancsoló méretű lett. Ideje nagy részét a tanyán, a jószágok között tölti. 

Számos állatot tartok, vannak pulijaim is. Brúnó könnyen beilleszkedett a csapatba, a vérében van, hogy a jószágok mellett legyen. Bár méret szerint szokott hozzájuk, először megismerkedett a malaccal, majd a borjúval és csak azután a tehénnel 

– tette hozzá mosolyogva a gazdája. – Szüksége van a nagy területre, így a közeli erdőket is nap mint nap végigjárja. Szimatol, körülnéz, ismerkedik a világgal – mondta. 

A fajtára jellemző, hogy kétéves kora előtt nem képezhető az őrző-védő feladatokra, így addig játékosan gyakorolnak, majd csak azután vár rá a vizsga, hogy hivatalosan is szolgálatba állhasson. 

Hagyni kell rosszalkodni, egyelőre csak játékokkal lehet tanítani. De ha kedve van hozzá, végigmegy a deszkán vagy átugorja az akadályt, karikát. Az önfejűségén viszont csiszolni kell, látszik rajta, hogy eredetileg terelőkutya 

– magyarázta. 

A szolgálatok során lovakkal ellenőrzik a tanyavilágot és az erdőket, a munkához csatlakozik majd Brúnó is. 

– Az üdülőkörzetet és a falu utcáit szintén járjuk majd. Bár szerencsére kevés a betörés és lopás, az autónk sokat járőrözik, de jó, ha látják, hogy a polgárőrségnek kutyája is van, ez további visszatartó erő – vélekedett Miháczi Erika.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában