Jászság

2022.01.18. 13:50

Pusztító munkát végeznek a hódok a Zagyva mentén

Nagyon aktívak a hódok, a napokban számos fát taroltak le a Zagyva mentén. A rágcsálók ­akciója télen látványosabb, hiszen ilyenkor nincs ­lágy ­szárú növényzet, ezért puha fásszárúakkal táplálkoznak. Jászalsószentgyörgyön, a vadasparkban, a folyó közelében tizedelték meg a növényzetet. Jászberényben szintén hódok nyomára bukkantak. Hódinvázió veszélye fenyegeti a Zagyva élővilágát?

Illés Anita

Szőrös Zoltán megmutatta, hogy miféle pusztítást végeznek a hódok. A kártékony rágcsálók a Zagyva mentén alaposan megtizedelték a növényállományt Fotó: Pesti József

Fotós kollégánk és ismerőse a minap futás közben elég egyértelmű nyomokat találtak a hódok jelenlétére a Zagyva mentén, Jászberény határában. Több helyszínen körberágott, kidőlt fákra lettek figyelmesek a folyó közelében. A hód éjjel aktív, ezért nappal ritkán lehet tetten érni. Védett állat, egyegy példányának ötvenezer forint az eszmei értéke. A kis „területrendezők” úgy tűnik, hogy jól érzik magukat térségünkben. Nemrégiben Jászalsószentgyörgyön is dolgoztak a rágcsálók.

Körberágott, kidőlt fák tanúskodnak a hódok aktivitásáról Fotó: Pesti József

– Minden évben bánja egykét fa a vadasparkban – erősítette meg Szarvák Imre. A település polgármestere elmondta: igyekeznek pótolni a fákat. Megfigyeléseik szerint a vízparttól nem igazán mennek messzebb a hódok, az ott található puha fás szárú növényeket kezdik meg. A hódok jelenlétével, az általuk okozott károkkal kapcsolatban megkerestük a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóságot (Kötivízig).

Az eurázsiai hód a Zagyva vízfolyása mentén még a felső régiós mátrai vízgyűjtőnél is megtalálható. A Kötivíziget érintő zagyvai folyószakasz intenzíven lakott, sőt az ide torkolló csatornákban is észlelhető a jelenlétük. A Tiszához közeli jászsági nagy öntöző- és belvízcsatornáink mindegyike régóta lakott 

– tájékoztatott Ficzere András. A Kötivízig főerdésze hírportálunknak arról is beszámolt, hogy a hódok táplálékbázisát jelentő fásszárúak rágása zömében télvíz időszakában látványos, a többi időszakban lágy szárú növények képezik étrendjüknek az alapját. Megtudtuk azt is, hogy lakóürege, táplálkozása a vízfolyások és -állások partvonalának mintegy huszonöt méteres sávjához kötődik. A fásszárúakból elsősorban fűz- és nyárfélék teszik ki a táplálékuk jelentős részét.

Lágy szárú növények közül a vízparti növényzet a fő táplálékuk, de tudomásunkra jutott mezőgazdasági kultúrát érintő károkozás is, ott, ahol nem volt parti növényzet, mert közvetlenül a csatorna mellé vetettek. Életmódjukból kifolyólag a fák körberágása, kidöntése és a partoldalba történő üregásás okoz fenntartási és üzemeltetési problémát a vízügy számára. A ki- és vízbe döntött faanyag eltorlaszolhatja a vízfolyásokat, uszadék torlódik fel rajta, esetlegesen műtárgyakat képes eltorlaszolni. A partoldalba fúrt üregeik, folyosóik a karbantartó gépeknek okoz károkat, amikor a járatokba beszakadnak a gépek. Ár- és belvízvédekezéskor a földművekbe fúrt üregeik a vízszinttől függően komolyabb veszélyhelyzet okozóivá is válhatnak 

– részletezte a szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában