Értékelés

2022.01.23. 06:30

Szigorú gazdálkodással őrizte meg stabilitását Kisújszállás

Kisújszálláson jelenleg is zajlanak beruházások, de további sikeres pályázatok megvalósítása várható – tudtuk meg Kecze István polgármestertől, aki szerint a járványügyi helyzetben szigorú gazdálkodással tudták elérni, hogy működési hitel felvétele nélkül vészeljék át a tavalyi esztendőt.

Daróczi Erzsébet

Kecze István, Kisújszállás polgármestere Fotó: Daróczi Erzsébet

– Épül az új, négycsoportos bölcsőde, átadása tavasszal várható önálló konyhával, játszóudvarral, a szükséges infrastruktúrával. A jelenlegi bölcsődénk három csoporttal működik, míg az új rögtön telt házzal és két plusz kisgyermeknevelő foglalkoztatásával nyitja meg kapuit, amihez 520 millió forintot nyert el önkormányzatunk – részletezte a városvezető. 

Aki arról is szólt, hogy folyamatban van a szegregátumok felszámolásának elősegítéséhez kapcsolódó komplex program megvalósítása. Ez négy ikerház építését, valamint egy meglévő önkormányzati lakás felújítását, és az ott élőknek programok szervezését jelenti. A közbeszerzésről hamarosan dönt a testület – tudtuk meg Kecze Istvántól, aki kimelten fontosnak tartja az utak fejlesztését is.

Közel 100 millió forint az utak karbantartására

– Tavaly a Gyalpár és a Nagy Imre utcák, valamint a Csorbai út egyes szakaszainak, továbbá a Kert utca teljes hosszban történő felújítása valósult meg, idén a Szélmalom és Cserepes utcák rendbetételére készülünk. A belügyminisztériumi és út-híd keretünkkel közel 100 millió forintot fordítunk idén is útjaink karbantartására. Célunk, hogy valamennyi utunk minősége megfeleljen az elvárásoknak. 

Jól haladunk, de ez egy hosszadalmas folyamat. 

– Sajnos a közútkezelő által fenntartott állami útjaink állapota nem éri el az önkormányzatiak minőségét. Folyamatosan keressük a cégvezetést a problémával, hiszen a városba vezető utak egy része már-már járhatatlan, a várost átszelő régi 4-es, a Kossuth Lajos és a Rákóczi utca is kátyús, rossz minőségű, de sorolhatnám még – fejtette ki.

Felújítják a vásárcsarnokot

– Idén fontos feladatunk a Kumánia Gyógy- és Strandfürdő területére tervezett sportcsarnok és uszoda előkészítése. Az építési engedélyt megkaptuk, jelenleg a kiviteli tervek készülnek, azután már csak a kormány döntését kell megvárnunk a beruházás kapcsán – mondta. Kecze István a nyolc lezárult TOP-os beruházásról is beszélt, melyek révén több önkormányzati épület energetikai korszerűsítése valósult meg, de jelentős összeget fordítottak az Északi-ipartelep fejlesztésére is. 

Az idei TOP Plusz pályázataik közül legfontosabb a piac és a vásárcsarnok felújítása, több belterületi út rendbetétele, illetve a város keleti részén lévő Csegei-gödör pihenő parkká alakítása játszótérrel. 

Az Erzsébet királyné ligettől a Süsü játszótérig a zöld és járófelületek megújítása, a Vásár utcán huszonhat parkolóhely kiépítése, ahogyan két önkormányzati bérlakás komfortosítása, és a környező utak felújítása is így valósulhatna meg. Folytatnák épületeik energetikai korszerűsítését a városi könyvtár és a tűzoltóság esetében, az új bölcsődébe eszközök, bútorok vásárlására is pályáznak.

Nem vettek fel működési hitelt

Kecze István beszámolt arról is, hogy az elnyert támogatásoktól függetlenül a város működésének biztosításával évek óta igen komoly problémáik vannak. 

– Az önkormányzati saját bevételek ismert okok miatti csökkenése, a béremelkedések, a járványügyi feladatok nehéz helyzetet teremtenek a költségvetési rendelet sikeres megvalósítása területén. Ezt a feladatot elmaradás nélkül, szigorú takarékoskodással, racionális megoldások keresésével, önerő nélküli pályázatok megvalósításával tudtuk elérni, működési hitel felvétele nélkül. Köszönöm minden érintett intézményünk, cégünk vezetőjének, hogy maximálisan alkalmazkodtak a covidos időszak nehézségeihez. Ennek a csapatmunkának köszönhető, hogy az idei évet el tudtuk indítani – mondta a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában