Hangot is rögzítenek

2022.01.22. 06:30

Testkamerák védik a jegyvizsgálókat a Jászkunságban is

Egy törvénymódosításnak köszönhetően január 1-jétől már hangot is rögzíthetnek a jegyvizsgálók testkamerái, így még több védelmet nyújtanak. A MÁV intézkedéseinek köszönhetően megyénkben az elmúlt években szinte nullára csökkent a kalauzokat ért bántalmazások száma.

Czakó Nóra

A hangrögzítés is lehetővé vált a testkamerákkal Fotó: Illusztráció/MW Archív

A személyszállítással foglalkozó társaságok közös javaslatára az Országgyűlés módosította a személyszállítási törvényt, melynek köszönhetően már a hangrögzítés is lehetővé vált a testkamerákkal január 1-jétől. Bár az eszközök képesek lettek volna rá, eddig – a jogszabályoknak megfelelően – csak képfelvétel készítését engedélyezték a testkamerákkal. 

A módosított törvény lehetővé teszi a felvételek hatékonyabb használatát, többek között a bizonyítási eljárások során. Ezáltal ugyanis sokkal egyszerűbb lesz kideríteni, hogy mi történt az utas és a jegyvizsgáló szóváltása közben, mi előzte meg az esetleges bántalmazást, mi hangzott el az események során. A cél, hogy egyetlen ilyen eset se maradhasson jogkövetkezmény nélkül. A jegyvizsgálók ugyanis közfeladatot ellátó személyek, ezért az őket ért támadások bűncselekménynek minősülnek és szigorúan büntetendők. 

– Az eddigi intézkedéseknek köszönhetően csökkenő tendenciát mutat a súlyos konfliktusok száma a vonatokon – olvasható a MÁV Zrt. közleményében. 

– Tavaly a 2020-ban tapasztalt 65-höz képest 59 atrocitás történt országosan. Ezt megelőzően, 2019-ben 70 esetben ért támadás jegyvizsgálót szolgálatteljesítés közben. Tavaly öt esetben kérték a jegyvizsgálók által rögzített kameraképek kiadását a hatóságok az eljárás során, amikre három esetben jegyvizsgálót ért bántalmazás, két alkalommal pedig maszkhasználat elmulasztása okán tett feljelentés miatt volt szükség. 

A MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatósága lapunk kérdésére elmondta, hogy megyénkben 2019-ben nulla, 2020-ban kettő, 2021-ben pedig egy bántalmazás történt jegyvizsgálóval szemben. 

Az atrocitások elkövetői legtöbb esetben menetjegy nélkül, érvénytelen vagy átruházott jeggyel kívántak utazni, vagy ittas állapotban szálltak vonatra.

Újabb eszközök vásárlását tervezik

A MÁV-START kiemelten fontosnak tartja a munkatársai védelmét, testi-lelki épségük megőrzését, a bántalmazások megelőzését, elkerülését, ezért 2019. szeptember 1-je óta 169 testkamerát szerzett be, és további közel ezer megvásárlását tervezi. Szolnokra 16 testkamerát telepítettek, ezeket 944 jegyvizsgáló vette fel 3 211 esetben szolgálatra, és 11 375 vonatot kísértek az eszközzel. A vasúttársaság célja, hogy minden szolgálati helyen, az összes szolgálatban lévő jegyvizsgáló számára biztosítani tudja a testkamera használatát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában