Találkozó

2022.01.28. 16:00

Tiszafüred terveiről egyeztettek Németh Szilárd államtitkárral

A tervek között szerepel az 1848-as emlékmű felújítása és áthelyezése a Kiss Pál Múzeumhoz.

Ujvári László

Németh Szilárd államtitkár (jobbról a harmadik) a füredi 48-as emlékműhöz is ellátogatott vendéglátóival

Forrás: Ujvári László

Az 1848–49-es szabadságharc és forradalom hadi cselekményének meghatározó helyszíne volt Tiszafüred. Ennek szeretne méltó módon emléket állítani a város. 

Nemrég – Ujvári Imre polgármester és F. Kovács Sándor miniszteri biztos meghívására – Tiszafüredre látogatott Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára. 

Az egyeztetésen szó volt a város 1849-es eseményekben betöltött szerepéről és a tervezett fejlesztésekről. 

A találkozón Hubai Imre, a megyei közgyűlés és a Tisza-tó Térségi Fejlesztési Tanács elnöke is részt vett, tekintettel arra, hogy a szóban forgó emlékezetpolitikai fejlesztés jelentős módon hozzájárulhat a Tisza-tó turisztikai vonzerejének további növekedéséhez. 

– Terveink között szerepel az 1848-as emlékmű felújítása és áthelyezése a Kiss Pál Múzeumhoz, valamint a szabadságharc tiszafüredi eseményeire épülő kulturális turisztikai kínálat és tematikus programok létrehozása – mondta hírportálunknak az egyeztetés után Ujvári Imre. 

– Az államtitkár és a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum képviselői tájékoztattak a pályázati és finanszírozási lehetőségekről – fűzte hozzá a város vezetője, aki emlékeztetett a történelmi eseményekre: 1849-ben a vesztes kápolnai ütközet után Görgey Artúr tábornok és Klapka György ezredes megtagadta Dembinsky Henrik fővezér parancsait, aki lemondani kényszerült. A hír hallatán Kossuth Lajos Tiszafüredre érkezett Debrecenből, és Görgey Artúrt nevezte ki a Tiszafürednél állomásozó hadtestek fővezérének. A tiszafüredi tiszti zendülés fontos mozzanata volt a szabadságharc későbbi alakulásának, a dicsőséges tavaszi hadjáratnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában