Jeles nap

2022.01.21. 17:25

Tizenegyedik születésnapját ünnepli Szolnok egyik jelképe, a Tiszavirág híd

Cikkünkben a Tiszavirág híd építését és névválasztását igyekeztünk bemutatni.

Szoljon.hu

A Tiszavirág híd és környéke Fotó: Nagy Balázs

Tizenegy éve ezen a napon, 2011. január 21-én adták át Szolnok egyik jelképét, a Tiszavirág hidat.

A kezdetek

A híd alapkőletételére 2009. augusztus 9-én került sor, melyet az önkormányza A szolnoki hídverés napjának nevezett el. A földbe lehelyezett alapkő egy időkapszula volt, melybe újságokat, CD lemezeket és az arra járók üzeneteit helyezték el. A jeles napon családi programokkal várták a lakosságot.

Az építés

A híd építését tereprendezési munkálatok előzték meg, melyek 2009 szeptemberében indultak. A folyamatot nehezítette a szokatlanul hideg tél és a Tisza áradása, melyek miatt a munkát egy ideig szüneteltetni is kellett. Magát a hídszerkezetet a fővárosban készítették el, az idő rövidsége miatt pedig ott is szerelték össze, így közúton nem lehetett darabjaiban átszállítani, maradt a hajóztatás. A híd szerkezetét két uszályra helyezték, melyek 2010 júliusában indultak útnak és – a Tisza magas vízállása miatt – végül csak augusztus 17-én érkeztek meg a megyeszékhelyre.

Az átadás

A hidat végül, az eredetileg tervezett időpont után 151 nappal, 2011. január 21-én adták át a lakosságnak.  Az átadóünnepségen – melyre közel kétezer ember látogatott ki – jelen volt Szalay Ferenc polgármester, Németh Miklós, a Közgép Zrt. elnöke, dr. Homolya Róbert, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség végrehajtási elnökhelyettese és dr. Varga Mihály miniszterelnökségi államtitkár is. 

A híd méretei

A Tiszavirág híd tömege 550 tonna, hossza 444 méter, ezzel pedig Közép-Európa leghosszabb gyaloghídjának számít. Az átkelő három részből áll: egy 186 méter hosszú acélszerkezetű mederhídból, az ahhoz kapcsolódó két darab kétoldali vasbeton feljáróhidakból, valamint a csatlakozó tereken elhelyezett végpontok közlekedési kapcsolatokat magába foglaló épületekből.

Miről is kapta nevét?

A világon egyedülálló természeti jelenség, a „tiszavirágzás”, másnéven kérésztánc. A tiszavirág (Palingenia longicauda) hazánk egyik védett rovarfaja, amely csak a Tiszán, illetve egy-két mellékfolyóján (Körös) található meg. A Tiszavirág híd ennek a különleges rovarnak a formáját mintázza. 

Az Év Hídja Díj tulajdonosa

A Hidászokért Egyesület és a Közlekedéstudományi Egyesület tavaly is meghirdette a hidak versenyét. A „mezőny” tíz hídból állt, a győztes pedig végül a Tiszavirág híd lett, melyet május 11-én, a Közlekedés Kultúra Napján hirdettek ki. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában