Képviselő-testületi ülés

2022.02.11. 17:25

Az abonyi vasútállomás rendbetételét sürgeti a város önkormányzata

Az illegális hulladéklerakás elleni küzdelem, a város fejlesztésre szoruló útjai és a vasútállomás állapota egyaránt kiemelt téma volt az abonyi képviselő-testület legutóbbi ülésén. Az eseményen a települési úthálózatot érintő pályázaton való részvételről is döntöttek.

Hartai Gergely

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

A napirend előtti felszólalások sorát Szűcs Sándor önkormányzati képviselő (Fidesz-KDNP) nyitotta. Elmondta: a közelmúltban kereste meg egy lakó, aki gyakran jár a református temetőbe. Azt kérte, hogy a város tegyen valamit a temetőhöz vezető bekötőút javítása érdekében. Pető Zsolt polgármester a felvetésre úgy reagált: az érintett szakaszt tavaly is javították az Abokom Nonprofit Kft.-vel. 

A társaság munkatársai padkáztak, és igyekeztek helyreállítani az út környezetét. Az önkormányzat által vásárolt mart aszfalt a rendelkezésünkre áll. Ebből biztosítható akkora mennyiség, hogy orvosoljuk a problémát

 – hívta fel a figyelmet a városvezető. 

Ezt követően Járdány Vanda önkormányzati képviselő (Városunk Fejlődéséért Egyesület) kapott szót, aki egyebek mellett a Damjanich János utca állapotát kifogásolta. A képviselő megjegyezte: a területen rengeteg gyermek közlekedik. Az út azonban kátyús, és mindkét oldalán rossz minőségű a padka, a gyerekek gyakran felmennek az úttestre. Majd hozzátette: 

két út tartozik a kerületébe, melyekre szeretne a város által vásárolt mart aszfaltból útfelület-javítást, illetve pótlást kérni. Az egyik a Losonczi, a másik a József utca. Szavai szerint bár mindkettő rövid útszakasz, mégis folyamatosan érkeznek innen lakossági bejelentések. 

A testületin felszólalt Kovács László is. A Városunk Fejlődéséért Egyesület önkormányzati képviselője mondandójában a közlekedési táblák pótlására fókuszált. 

– Szeretném megkérni az Abokom Nonprofit Kft.-t, hogy mérje fel, hány közlekedési táblát kell pótolni, illetve hány olyan található belőlük a városban, melyek rosszul láthatóak, esetleg sérültek – vetette fel. 

Pető Zsolt polgármester a témával kapcsolatban elmondta: meglepően sok közlekedési tábla hiányzik Abonyban. A hiányzó táblák pótlását a helyi költségvetésből finanszíroznák. 

– Nemrégiben kaptam egy bejelentést, miszerint az Újszilvás felé vezető út bal oldalán lévő erdőterületen nagyobb mennyiségű illegális hulladéklerakást észleltek. 

A lerakóban veszélyes hulladék is volt, az ügyben rendőrségi feljelentés történt 

– vette át a szót Vincze Antal. A Fidesz-KDNP önkormányzati képviselője ezután azt boncolgatta, hogy a város által megvásárolt Nagyerdő nem indokolná-e mezőőrség felállítását. 

Pető Zsolt az illegális szemételhelyezésről azt közölte: évente mintegy nyolcszáz köbméter szemetet kell az Abokom Nonprofit Kft.-nek elszállítania. 

– A mezőőrség létrehozása összetett folyamat, nézzük meg, hogy e téren lesz-e közös álláspont – jelezte. Az ülésen a vasútállomás rendezéséről is szó esett. Dr. Egedy Zsolt alpolgármester szerint régi probléma már a területen lévő lehullott falevelek és gallyazatlan fák látványa. 

Ha nem sikerül a MÁV-nak rendeznie a helyszínt, akkor az önkormányzatnak kell valamiképp közbelépnie, hiszen az állomás a „város kapujának” számít. A várótermet rendszerint zárva tartják, az automaták hol működnek, hol nem 

– mutatott rá dr. Egedy Zsolt. Pető Zsolt válaszában kiemelte: hatékony intézkedések valóban nem történtek az állomás környezetében. A város első embere úgy véli: a problémákat csak a vasúttársasággal közösen lehet megoldani. A napirendi pontok között szerepelt a város úthálózatát érintő pályázaton való részvétel megtárgyalása is. A beadvány benyújtását megszavazták a képviselők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában