Jászkunság

2022.02.15. 06:30

Bírságot is kaphat a magát nem becsatoló utas a távolsági buszokon

Sokan nem tudják, de az előírások szerint a távolsági autóbuszokon is kötelező a biztonsági öv használata, ha a jármű nem szállíthat álló utasokat. Erre a Volánbusz felhívja a figyelmet a járműben felragasztott piktogramokkal is, ugyanakkor a szabályok betartása mindenkinek a saját felelőssége.

Czakó Nóra

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Az elmúlt években a Volánbusz Zrt.-nél lezajlott, és jelenleg is tartó járműbeszerzési programnak köszönhetően megyénk útjait is túlnyomórészt korszerű autóbuszok járják. A flotta jelentős része az utasok számára biztonsági övekkel is felszerelt, amelyek értelemszerűen nem csak dísznek kerültek oda.

Hírportálunk megkeresésére a Volánbusz Zrt. Kommunikációs Igazgatósága azt közölte, hogy a társaság üzletszabályzata szerint azokon az autóbuszokon, amelyeken állva nem, csak az ülőhelyeket elfoglalva szabad utazni, és az üléseket felszerelték biztonsági övvel, annak használata, vagyis becsatolása és becsatolt állapotban tartása, az utazás megkezdésétől a befejezéséig kötelező. 

Ez alól kivétel az az időszak, amikor a jármű az autóbusz-állomásokon és más pihenőhelyeken tartózkodik.

A KRESZ rendelkezései szerint nem kell becsatolni a biztonsági övet lakott területen a menetrend szerinti személyszállítást végző autóbuszokon, illetve lakott területen kívül, ha a busz álló utasokat is szállíthat. A harmadik életévüket be nem töltött gyermekek és a külön jogszabályban meghatározott, orvos által kiállított igazolással rendelkezők számára sem kötelező a biztonsági öv használata.

A tapasztalatok szerint sokan tájékozatlanságból vagy nemtörődömségből nem csatolják be a biztonsági öveket az autóbuszokon, holott a KRESZ rendelkezéseinek megsértése esetén, hatósági ellenőrzés során szabálysértési bírságra is számíthatnak az utasok.

– Mindenesetre a biztonsági övvel ellátott, csak ülő utast szállító autóbuszokon piktogramok jelzik a kötelező használatot, illetve a járművezetők szóban is tájékoztatják erről a felszálló utasokat. 

A biztonsági öv használata azonban mindenkinek a saját felelőssége 

– hangsúlyozta a Volánbusz Zrt. Kommunikációs Igazgatósága.

Az úgynevezett országos besorolású menetrend szerinti járat teljesítéséhez kiállított autóbuszok mintegy kilencven százalékában találhatók biztonsági övek. Jász-Nagykun-Szolnok megyében az autóbusz állomány tizennyolc százaléka rendelkezik biztonsági övvel. Ilyen járművek Tiszafüredről Budapestre, illetve Szolnokról Budapestre, Egerbe, Kecskemétre, Tiszasülyre és Tiszaföldvárra közlekednek, valamint Jászberényből Debrecenbe és Szegedre. Ezek közül a meghirdetett Tiszafüred–Budapest viszonylaton közlekedő járatokon kötelező a biztonsági öv használata.

Engedélyben rögzített a szállítható utasok száma

A Volánbusz Zrt. Kommunikációs Igazgatóságától azt is megtudtuk, hogy azokra az autóbuszokra, amelyek forgalmi engedélye álló utasok szállítását lehetővé teszi, az abban feltüntetett számú álló utas szállhat fel. Azokon a járműveken pedig, amelyek csak ülő utasok szállítására alkalmasak, senki nem utazhat állva. Ha a menetrendben közzétett járat teljesítéséhez kiállított autóbusszal a jelentkező összes utas nem szállítható el, a szolgáltatót a szerződéskötési kötelezettség az adott autóbusz férőhelyszámáig terheli. Ilyen esetben a megállóhelyen várakozók részére az autóbusz-vezető tájékoztatást ad az egyéb utazási vagy informálódási lehetőségekről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában