Pont kerül az ügy végére

2022.02.21. 13:55

Felszámolják az ültetvényt Újszászon

Egy évtizede húzódó ügy végére került pont Újszászon. A közelmúltban elkezdődött a település határában található tizenhat hektáros homoktövis-ültetvény felszámolása. Nagy reményeket fűztek a még 2011-ben telepített növényekhez, de mára be­bizonyosodott, hogy az egyetlen jó megoldás, ha megsemmisítik ezeket, és az egyébként kiváló minőségű szántóföldet másra használják.

Czakó Nóra

Nagy Zsolt, a városüzemeltetési csoport helyettes vezetője mutatta meg, hol tart az ültetvény tárcsázása Fotó: Mészáros János

Több mint tíz évvel ezelőtt, 2011-ben mintegy huszonegyezer homoktövist telepítettek Újszász határában egy önkormányzati tulajdonú területen, létrehozva ezzel egy tizenhat hektáros ültetvényt. A magas vitamintartalmú, pozitív élettani hatású, az iparban is alapanyagként használt, bogyós termést hozó növényfaj telepítését hosszú távú befektetésnek szánták, ami egyúttal munkahelyeket is teremtett volna, elsősorban a közmunkások számára. 

Eleinte minden jól alakult, ígéretesnek tűnt az ültetvény, 2016-ban azonban visszaesett a termésmennyiség. Már az akkori polgármester, Molnár Péter is próbálta feltárni ennek okait. Mint kiderült, a porzó és termő egyedek aránya nem volt megfelelő. Az lenne a kívánatos, hogy tíz százalékban porzó és kilencven százalékban termő egyedek legyenek, ez az arány azonban negyvenhat-ötvennégy százalékos volt akkor. 

A jelenlegi városvezető, Dobozi Róbert megválasztása után pár héttel, 2018 októberében tartott először szemlét a tizenhat hektáros területen. 

Az ültetvényről addigra már egyértelműen kiderült, hogy nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, azaz nem tudott kiszámítható munkalehetőséget és bevételt teremteni városunknak

– tudtuk meg a polgármestertől.

Az ültetvény akkori állapotának és további sorsának kivizsgálása céljából szakértői munkacsoportot hoztam létre a képviselő-testület agrár- és kertészmérnök-végzettségű tagjainak közreműködésével. Munkánkat egy, már korábban elkészített igazságügyi szakértői vélemény is segítette

– fejtette ki Dobozi Róbert. 

A munkacsoport három kérdésre kereste a választ: helyrehozható-e az ültetvény, és ha igen, az mennyibe kerülne, illetve megéri-e a városnak, illetve hogy hosszú távon biztosítottak-e a műveléshez szükséges egyéb feltételek.

A helyszíni vizsgálatok, az igazságügyi jelentés tartalmának ismerete és egy kiegészítő szakértői jelentés megállapításait figyelembe véve bebizonyosodott, hogy a homoktövis-ültetvény gazdaságos rendbetételére, és abból egy jól termő, elfogadható minőségű kertészeti kultúra kialakítására nincs lehetőség

– világított rá a városvezető.

Így a hatezer-kétszáz lelkes város képviselő-testülete 2019 szeptemberében arról határozott, hogy az akkor még folyamatban lévő agrár-környezetgazdálkodási pályázat lezárása után az ültetvényt fel kell számolni. Ennek megfelelően idén február 1-jén meg is jelentek a munkagépek a területen. A felszíni szárzúzást követően gyökérmarással, majd többsoros nehéztárcsázással próbálják a növényt visszaszorítani a területről. Jelenleg a felszámolás harmadik, utolsó fázisa zajlik.

Amennyiben szükséges, vegyszeres kezelést is alkalmazni fogunk annak érdekében, hogy a jövő esztendőtől már szántóföldi talajművelésre alkalmassá tegyük a tábla teljes területét

– fűzte hozzá Dobozi Róbert.

A képviselő-testület arra is szeretett volna választ kapni, hogy terhel-e valakit a felelősség a kialakult helyzet miatt. A vizsgálatok alapján ugyanis azt feltételezik, hogy az ültetéskor elit szaporítóanyag helyett úgynevezett magoncok, azaz magról keltetett, bizonytalan eredetű és fajtájú, valamint nem ismert ivarú csemetéket ültettek el. Ennek ellenére mégis az elit szaporítóanyag árának megfelelő összeget számláztak ki a növényt szállító cégnek, amivel feltehetően közel tizen­négymilliós árkülönbözet keletkezett.

Feljelentést tettek a rendőrségen

Az ültetvény létrehozásakor tapasztalható esetleges visszaélések felderítése érdekében a testületi határozatnak megfelelően Dobozi Róbert büntetőfeljelentést tett. Jelentős árkülönbözet mellett ugyanis ezerkétszázhetvenhét tövet telepítettek, ami hozzájárult ahhoz, hogy az ültetvény később művelhetetlenné vált, viszont véleményük szerint extra bevételt jelenthetett a szaporítóanyag szállítójának… 

Sipos-Kácsor Andrea megyei rendőrségi sajtóreferens hírportálunk kérdésére elmondta, hogy az ügyben a Szolnoki Rendőrkapitányság tavaly augusz­tus 23-án rendelt el feljelentéskiegészítést csalás bűntett elkövetése miatt. Azonban tekintettel arra, hogy a bűncselekmény büntethetősége elévült, a nyomozó hatóság augusztus 26-án a feljelentés elutasításáról rendelkezett. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában