Galériákkal és videóval

2022.02.13. 19:00

Finomabbnál finomabb kolbászok készültek a hétvégén a Jászkunságban

Munkatársainktól

Forrás: Mészáros János

Ínycsiklandó illatok szálltak vasárnap délelőtt a szolnoki Hild téren, ahol Városi Disznótoros és Helyi Termékek Vására várta az érdeklődőket. Azok pedig érkeztek is szép számmal, hiszen volt ott minden, mi szem, szájnak ingere: frissen sütött hurka, kolbász, tepertő, pecsenye, toros káposzta. És ha ez nem lett volna elég, mintegy hetven helyi termelő kínálta portékáját, például savanyúságokat, lekvárokat, sajtokat, mézeket, házi süteményeket, forralt borokat.

A finomságok mellől a jó hangulat sem hiányozhatott, amelyről a Napsugár Gyermekház és a Sodrás Népzenei Kisegyüttes gondoskodott. 

„Vesszen a tél, jöjjön a tavasz!” – kántálták a maskarába öltözött farsangi alakoskodók, akik egy kis humorral fűszerezett esküvői ceremóniát is bemutattak. Ezután főként a gyerekek, de a felnőttek is csatlakozhattak az élő zenés örömtánchoz, ami olyan jól sikerült, hogy hátha sikerült elűzni vele a telet.

A Tisza Táncegyüttes egy flashmobbal készült a disznótorosra, majd következett a várva várt látvány sertésdarabolás és a kolbásztöltő bemutató, melynek köszönhetően egy igazi, falusi disznóvágáson érezhették magukat a szolnokiak.

Nem csak a megyeszékhelyen gondolták úgy, hogy ez a hétvége alkalmas a sertésölésre. A Tiszasülyért Egyesület második alkalommal rendezte meg a disznótort és kolbásztöltő versenyt szombaton. A Nagy Lajos Faluház udvarán az öléstől a perzselésen át a feldolgozásig követhették figyelemmel az egyes műveleteket az érdeklődők. Az elkészült hagyományos finomságokból pedig kóstoló is dukált; volt többek között sült vér, hurka, kolbász, tepertő is, melyek a vélemények alapján ízletesre sikerültek.

A kolbásztöltő versenyre négy csapat nevezett be. 

Az alapvető fűszereket az egyesület biztosította, a különlegesebb hozzávalókról, ízlésviláguknak megfelelően, a versenyzők gondoskodtak. Ez egyik csapat meglepő módon még citromhéjat is kevert a kolbászba, s mint Viziné Nagy Mónika, a faluház munkatársa elárulta, ilyen ízesítéssel még ők sem találkoztak.

A produktumokat hentesekből álló zsűri értékelte, ez alapján a „Betöltjük Chuck Norrist IS” humoros nevet viselő csapat vitte el a pálmát. Bizony, elvitte, mert az öt fő Nagykörűből érkezett a gasztronómiai megmérettetésre.

Az eseményen mindvégig kiváló hangulat (és illat) uralkodott. Még a gyerekek sem unatkozhattak, mivel álarckészítő foglalkozást tartottak számukra, de a disznótor témájában rajzversenyen is részt vehettek.

Jászberényben új helyszínen, a JP Arénában rendezték meg február 11-én és 12-én az ötödik Jász Kolbásztöltő Fesztivált. Szombaton a kolbásztöltő versenyen fergeteges bulihangulatban több mint hatvan csapat, köztük baráti társaságok, családok, civil szervezetek és munkahelyi közösségek mérték össze gasztrotudásukat. A díjátadón több kategóriában hirdettek eredményt. A legjobbnak járó Aranykolbásztöltő vándordíjat a Kolbi barátok csapata nyerte. Második lett a Nono-therm, harmadik pedig a Mindent töltünk csapata.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában