Beruházás

2022.02.20. 10:00

Idén a forrás is meglehet a szennyvízhálózatra négy tiszazugi településen

Már évek óta megoldásra vár négy tiszazugi település – Tiszakürt, Tiszainoka, Nagyrév és Tiszaug –  szennyvízelvezetési kérdése.

P. Pusztai Nóra

Fotó: Illusztráció/ Shutterstock.com

Több alkalommal is körbejártuk a szennyvízhálózat kiépítésének témakörét. Akkor az aggályok is szóba kerültek, ám ahogy telik az idő, egyre inkább a beruházás mellett döntenének a Tiszazugban. Hosszas munkálatokkal kell számolni, amíg el nem készül a beruházás, ám dr. Kiss Györgyné, Tiszakürt polgármestere mindezekkel együtt is azt reméli, a közművesítés hatására a beköltözési kedv is megnőne. A tapasztalatok szerint ugyanis sokan érdeklődnek erről, mielőtt lakhelyül választanák a falut. Az eredeti elképzelések szerint a Tisza alatt vezették volna a csöveket a tiszakécskei tisztítótelepre, ezt végül elvetették, és egy költséghatékonyabb megoldásban gondolkodtak. Akkor még az arborétum mögötti szikes területet nézték ki, jelenleg viszont úgy tűnik, erre sem lenne szükség.

Az elmúlt hetekben jelent meg egy kormányhatározat, mely a Belügyminisztérium feladatai között emeli ki azon települések felmérését, ahol még nincs csatornázás és szennyvíztisztítás, így került ismét előtérbe Nagyrév, Tiszainoka, Tiszakürt és Tiszaug kérdése. – Egy kecskeméti szakember évekkel ezelőtt elkészítette a terveket, ő jelzett most, hogy megjelent a pályázati felhívás, amiben már ezer fő alatti települések is részt vehetnek, ezzel tudnánk előre lépni – fogalmazott dr. Kiss Györgyné. Felvették a kapcsolatot a szolgáltató Bácsvíz főmérnökével, aki az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkárának írt levelében részletezte a megoldási javaslatokat.

– A jelenlegi ajánlás szerint Tiszakürtöt befogadná Cserkeszőlő. Nagyobb a kapacitása, mint amekkorára szüksége van, ezt a szakemberek is megerősítették. Tiszaug Tiszasashoz, Inoka és Nagyrév Cibakházához csatlakozna. Így a négy településnek nem kellene külön szennyvíztisztító telepet létesíteni, ami jelentősen farag a költségeken. Ami még így is milliárdos nagyságrendű – részletezte a polgármester. Hozzátette: nagy segítség az is, hogy kiterjesztették a kisebb településekre a lehetőséget, így nem szükséges agglomerációban gondolkodni. Tiszakürtön abban reménykednek, hogy a kormányprogramba is bekerül a projekt, így a pályázathoz még önerőre sem lenne szükség.

Egyelőre a szippantás a megoldás

Csatornázási tervek vannak, hamarosan közös egyeztetésre ülnek össze a települések vezetői. – Kíváncsian várom, milyen megoldási javaslatok születnek a községünkkel kapcsolatban. Hiszen kevés a háztartás, mintegy nyolcvan fürdőszobával számolhatunk, ezeknek jó része sokszor még egy köbmétert sem fogyaszt havonta – mondta lapunknak Kiss Erzsébet Eliza, Tiszainoka polgármestere. Mivel jelenleg is szükség van szennyvízszállításra, így a község szippantós autója folyamatosan úton van. És bár egy kisebb felújítás és a kötelező műszaki vizsga után jelenleg jól működik, láthatóan cserére szorulna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában