Kultúra

2022.02.05. 07:07

Közösséget is építenek a fiatal, lelkes színjátszók Tiszaszentimrén

Rendhagyó megoldással vennék elejét az iskolaelhagyás általános problémájának Tiszaszentimrén. Színjátszókörük is a fiatalok közösségtudatának erősítését és szabadidejük minőségi, szervezett keretek között történő eltöltését szolgálja. A program részleteiről Vásárhelyi Andrea, a helyi közösségi ház munkatársa beszélt hírportálunknak.

Ujvári László

A színjátszókör tagjai az összetartozás élményét is megismerhetik, emeli ki Vásárhelyi Andrea Fotó: Ujvári László

A korai iskolaelhagyás általános probléma, amelynek megelőzésére Tiszaszentimrén egy érdekes megoldást választottak: a fiatalok közösségtudatának erősítését és a szabadidejük minőségi, szervezett keretek között történő eltöltését. Színjátszókörük e célokat is szolgál.

Ottjártunkkor éppen első előadásuk főpróbáján találtuk a tiszaszentimrei amatőr színjátszókör fiataljait és vezetőjüket, Vásárhelyi Andreát. Több hónap tanulás és gyakorlás eredményeként született meg a debütáló darab.

Szeptemberben hirdettük meg a helyi általános iskolában, hogy a diákok ki szeretnék-e próbálni magukat a színjátszásban. Éppen egy családi dráma előadására készülünk

– mondta hírportálunk kérdésére válaszolva Vásárhelyi Andrea, a tiszaszentimrei közösségi ház munkatársa.

Hozzátette: a drámát először január 31-én délután a tiszaszentimrei Ady Endre Művelődési Ház és Könyvtár színpadán adták elő a fiatalok. A próbák megszervezése nem volt mindig könnyű feladat, mivel különböző a gyerekek időbeosztása, és akad köztük bejárós is. Általában heti rendszeres­séggel gyakoroltak, de az elő­adás előtt már hetente két alkalommal találkoztak. A szín­játszókörben jelenleg 12 és 18 éves kor közötti fiatalok bontogatják a szárnyaikat.

A próbákon túl nagy figyelmet fordítanak arra, hogy fejlesszék és erősítsék a közösséget, prevenciós jelleggel felvilágosító tevékenységet is végeznek a közösségi ház munkatársai egy, a Tiszafüredi Kistérség Többcélú Társulás által elnyert projekt részeként.

Igyekeznek megelőzni a korai iskolaelhagyást, valamint rávezetni a gyerekeket a közösségben történő megfelelő viselkedésre, megtanítva őket az együttműködésre. Mint megtudtuk, a program kiterjed a teljes Tiszafüredi járásra. Ennek keretében nagy szerepet kapnak a konfliktuskezeléssel kapcsolatos foglalkozások, prevenciós előadások, sportprogramok vagy az olyan művészeti tevékenységek, mint például az amatőr színjátszás.

Fontos, hogy a gyerekek megtanuljanak eredményesen csapatban dolgozni, megismerjék az összetartozás élményét, a biztonság érzését, mindemellett hasznosan töltik a szabadidejüket is

– emelte ki a színjátszókör lényegét a közösségi ház munkatársa.

Jó látni, hogy egyre ügyesebbek, egyre otthonosabban mozognak a színpadon, élvezik a színjátszást, és átélik a szerepüket. Nem volt jellemző, hogy idegeskedtek volna a közelgő szereplés miatt, többnyire csak az előadás előtti két utolsó próbán voltak felfedezhetők rajtuk a lámpaláz jelei

– fűzte hozzá mosolyogva.

Egyre többen csatlakoztak hozzájuk

A szakember elmondta, a színjátszókör meghirdetésekor mindössze négy fiatal jelentkezett, az első próba azonban annyira jól sikerült, hogy gyorsan megszerették, és híre ment az iskolában. Aztán próbáról próbára többen lettek, a gyerekek egymást vonták be a munkába, egymást győzték meg arról, hogy érdemes kipróbálni a szakkört. – Természetesen nem egyetlen előadás kedvéért hívtuk életre ezt a kis közösséget, már tervezzük a következő darabot, amely egy 2022-es változatú Rómeó és Júlia lesz. Ebben majd olyan témákat is feldolgozunk, mint a koronavírus-járvány, a közösségi médiafelületek és az internet – sorolta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában