Jászkunság

2022.02.06. 16:44

Megjelent új szakácskönyvünk

Egy-egy finom étel mellett igazán jóízű beszélgetések kerekedhetnek, a közösen elkészített finomságok pedig a családi, baráti összejöveteleket is kellemesebbé tehetik. Ennek jegyében jelent meg a minap legújabb szakácskönyvünk. A Gasztrotúra egy sorozat folytatása, és bizonyítja, olvasóink ismét kitettek magukért a receptjeikkel.

Nyemcsok László

Fotó: Bencsik Ádám

Fotó: Bencsik Ádám

Prohászka Béla, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének alelnöke hozott össze egy szűkebb találkozót a szakácskönyv kapcsán a napokban. A Venesz-díjas, olimpiai aranyérmes mesterszakács elkötelezett a hagyományos magyar alapanyagok iránt, nagy szakmai tapasztalattal rendelkezik. Mindemellett a világ gasztronómiai trendjeit és az új technológiákat is jól ismeri. A kezdetektől fogva együtt dolgozik Tímár András mesterszakáccsal, aki grillezett, egyszerre hagyományos és különleges saslikjával kapcsolatban felidézte: gyerekkorában úgy tanulta, hogy január, február, itt a nyár. Vagyis hamar elröpül az idő, és már lehet készülni a grillszezonra, a Gasztrotúra című kiadvány pedig ehhez remek recepteket kínál. 

Bődi Rékának a bolognai spagetti vörös lencséből elnevezésű étele szerepel a szakácskönyvben.

Elmondta: számára a főzés kikapcsolódást jelent, és egyfajta ösztönzést arra, hogy alkosson a konyhában.

Nagyon korán elkezdtem érdeklődni a főzés iránt, és már a legelejétől az egészségesebb, fittebb ételek készítése vonzott

– magyarázta.

Réka egy betegségből fakadóan több mint hét évig folytatott vegán életmódot, így tejet, tojást és húst sem evett. Habár nagy kihívást jelentett számára, ugyanakkor sokféle új alapanyaggal ismerkedett meg, és ekkor ötlötte ki a vörös lencsés bolognai receptjét is. Fontosnak tartja, hogy megfelelően táplálkozzunk, de ez egyáltalán nem zárja ki, hogy finomakat együnk, lelkiismeret-furdalás nélkül.

Filó Attila flekken harcsafilével szerepel az albumban. Kifejtette: azért választotta a szürke harcsát, mert amennyiben a süllő a király, akkor a harcsa a királyné. Tógazdaként pedig pontosan tudja, hogy a szürke harcsa háromévesen piacérett, és ilyenkor a legfinomabb a húsa.

– Halászlé, haltepertő, rántott csirke – utóbbi kapirgálós baromfiból –, nálam ez az étkek dobogója – sorolta.

Halat minden héten legalább egyszer eszünk a családdal, mert finom, ráadásul egészséges is. A szürke harcsánál csupán a gerincnél vannak csontok, ha ezeket kivesszük, bátran fogyasztható, nem kell a szálkákkal bajlódni. Amikor sütöm a halat, kevés fűszert használok, jellemzően sót és borsot. Néhány csepp olívaolaj elég, és nem ragad oda az előkészített hal.

Már kapható az ügyfélszol­gá­la­tun­kon

A Gasztrotúra című szakácskönyv – mely olvasóink legjobb receptjeit tartalmazza – az Új Néplap ügyfélszolgálatán (Szolnok, Boldog Sándor István körút 10., földszint 1.) vásárolható meg hétköznaponként, nyitvatartási időben. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában