Öcsödi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

2022.02.02. 17:25

Menedéket ad a melegedő a dermesztő téli napokon Öcsödön

Több mint egy éve bérli az Öcsödi Roma Nemzetiségi Önkormányzat az egykori szülőotthon épületét a nagyközségben. A három lakásból álló ház udvarán garázsok is vannak. A szobák felújításra szorulnak, apró lépésekkel, de folyamatosan bővítik a kínált szolgáltatások körét, néhány hete például melegedőt nyitottak.

P. Pusztai Nóra

A rászorulóknak biztos ponttá vált a nemrég megnyílt melegedő, mondja Kolompár Tamás Fotó: P. Pusztai Nóra

Ősszel volt egy éve, hogy a roma nemzetiségi önkormányzat bérbe vette a volt szülőotthon épületét. Folyamatosan szépítik, csinosítják azt, egyre több szolgáltatást kínálva. Az egyik helyiségben a járvány időszaka előtt táncpróbákat tartottak, a fiatalok a hagyományos roma lépéseket sajátíthatták el. Később tantermet alakítottak ki.

Felnőtteknek és gyermekeknek is szerveztünk oktatást. Az általános iskolában lemaradt diákoknak segítettünk felzárkózni, a pedagógusok nyáron a pótvizsgára készülőket tanították, együtt gyakoroltak, hogy sikerrel vegyék az akadályt

– magyarázta Kolompár Tamás, az Öcsödi Roma Nemzetiségi Önkormányzat vezetője.

A nemrégiben megnyitott melegedő ötletét egy közösségi oldal bejegyzése adta.

Vannak olyan emberek a faluban, akiknek nincs lehetőségük fűteni. A hideg beköszöntekor a helyiek találtak egy hölgyet, akinél már napok óta nem volt begyújtva. Nem evett, nem ivott, egy dunnával takarózott. A szomszédok szóltak, hogy nem látták mozogni, így jutottak be az illetékesek, szerencsére még nem túl későn. Ez a történet adta az ötletet, hogy ha ide, a melegedőbe egy pohár meleg teára és egy vajas kenyérre be tud jönni valaki, és átmelegszik, talán kevesebb ilyen eset fordul elő. Ha már egy embert megmenthetünk ezzel, akkor megéri

– fogalmazott.

Igény egyértelműen van egy ilyen helyre a tiszazugi településen. Sok a rászoruló, ám helyzetüket szégyellik, így eleinte üresen állt a fűtött szoba, mára a délelőtti és délutáni órákban is egyre többen jönnek, kisebb társaságok alakultak ki, akik kártyapartikat szerveznek. De a szomszéd helyiségben lévő könyvek közül is válogathatnak vagy egyszerűen csak beszélgetnek egymással.

Hozzátette: ha valaki otthon egy üres, hideg lakásban ül, helyette el tud jönni melegedni, kicsit érzi, hogy ember. A helyiséget adományokból működtetik, apró segítségeknek, kisebb felajánlásoknak köszönhetik a citromlevet, cukrot, teafüvet. Egy helyi fiatalember mindennap friss kenyeret visz a melegedőbe.

Idővel az is eldől, hogy a többi helyiséget mire használják majd. A terveik között szerepel a teljes tatarozás, de ehhez pályázati forrásra van szükség.

Sorra érkeznek a felajánlások

Az Öcsödi Roma Nemzetiségi Önkormányzat az adományok eljuttatását koordinálja. – Akinek több, vagy fölöslegessé vált ruhája, bútora vagy egyéb használati tárgya van és felajánlaná, elhozza hozzánk. Innen el tudják vinni azok, akiknek szükségük van rá. Nemrégiben tányérokat, poharakat, evőeszközöket, ágyneműket is vittek tőlünk – mondta Kolompár Tamás. Sok esetben az adományozó nem szeretné, hogy kiléte kiderüljön, így alakították ki ezt a bevált rendszert. – Heti, kétheti szinten kisebb csomagtartónyi adománnyal érkeznek a helyiek és elszármazottak. Legutóbb például egy szekrénysor talált gazdára – mesélte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában