Fejlesztés

2022.02.25. 17:25

Szellemiségében is frissül Püspöki könyvtára

A közelmúltban nem csak felújítás és bútorcsere, de komoly szemléletváltás is zajlott Tiszapüspöki Könyvárában és Helytörténeti Gyűjteményében. Az intézménynek ugyanis tavaly tavasz óta új vezetője van, egy fiatal történész, Farkas László személyében.

Molnár-Révész Erika

Farkas László, a helytörténeti gyűjtemény vezetője mutat egy a lakosok által bevitt régi mérleget. Fotó: Mészáros János

Egy teljesen új, más könyvtárat kezdtem el építeni mint elődeim, hiszen véleményem szerint fontos, hogy a könyvtár minél több embert és korosztályt megszólítson a településen, a bölcsődéstől a nyugdíjasig... – ezért folyamatosan kereste a kapcsolatot a helyi óvodával, iskolával, a Szolgáltató Központtal és a Tiszapüspöki Őszi Napfény Nyugdíjas Egyesülettel Farkas László történész. Mint mondta egy éve, az önkormányzat felkérésére vette át a könyvtár vezetését.

Tiszapüspökiben élek születésem óta, csak arra a néhány évre kerültem el a településről, amikor egyetemre jártam–mesélte magáról a szakember, aki a Debreceni Egyetem történelem szakán államvizsgázott, majd hazatért.

Történészként nem volt könnyű, és a mai napig nem könnyű elhelyezkedni, ez a szakma szinte kihalásos alapon működik. Debrecenben például dömping van belőlünk–mesélte mosolyogva. László a diploma után egyebek mellett püspöki általános iskolájában is dolgozott, közben elvégezte az egri tanárképzőt, történelem-etika szakon. Tavaly márciusban vette át a Helytörténeti Gyűjtemény és Könyvtár irányítását.

A gyűjtemény kezelése egyértelmű volt, hiszen a profilomba vág, ezért már a kezdetektől megvoltak az elképzeléseim. Ám a könyvtár vezetése új feladatot jelentett, így fokozatosan tanultam bele. Az idei évben a terveim szerint négy klubot szeretnék elindítani: a baba-mama, a társasjáték, filmklub és idősek klubja. Ezekkel minden korosztályt megszólíthat intézményünk a településen–árulta el az idei koncepcióról.

Mint mondta, a klubok beindításához rengeteg támogatást kaptak a Verseghy Ferenc Könyvtártól. Például a napokban játékcsomagot a pénteken induló baba-mama klubhoz. A megyei könyvtár segítségével Püspöki is csatlakozhatott a könyvtármozi programhoz, melynek köszönhetően filmklub indulhat a településen.

–Továbbá segítséget kapunk a társasjáték klubunkhoz is. A klubjainkon kívül lehetőségeinkhez képest igyekszünk sok színes programmal a könyvtárba csalogatni a tiszapüspöki lakosokat. Az év folyamán többféle kézműves foglalkozást szervezünk, emellett, ami nagyon fontos, rendkívüli történelem órákat, egészségnapot, mesedélutánokat, az iskolásoknak és az óvodásoknak könyvtárbemutató órákat, író-olvasó találkozókat. De ezeken kívül még sok ötlet van a tarsolyunkban–mondta a jövővel kapcsolatban a könyvtár vezetője.

Hiánypótló kiállítások, előadások indulnak

Tiszapüspöki Helytörténeti Gyűjteményében idén öt kiállítást terveznek, a legelső március tizenötödikén nyílik meg.

–Ez a kiállításunk az 1848/49-es forradalom és szabadságharc történetéhez, kiemelkedő alakjaihoz kapcsolódik majd, illetve ekkor nyitjuk meg hivatalosan az „új”, átalakított Helytörténeti Gyűjteményünket. A kiállításokon kívül tervezünk július másodikára egy előadást Tiszapüspöki történetével kapcsolatban, ’100 éves a Tiszapüspöki Újtelep” címmel, amelyet történészként én tartok majd–mondta Farkas László, a tiszapüspöki Könyvtár és Helytörténeti Gyűjtemény vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában