Kezdeményezés

2022.02.16. 11:20

Több jászkunsági település is csatlakozott a Házasság hete rendezvénysorozathoz

Hazánkban tizenötödik alkalommal rendezik meg a Házasság hete rendezvénysorozatot, melyhez megyénkbeli települések is csatlakoztak. Az országos kezdeményezés célja, hogy felhívja a figyelmet a házasság, a család értékeire és fontosságára, valamint, hogy segítséget nyújtson a házasságra készülőknek vagy a párkapcsolati problémákkal szembesülőknek. Ez alkalomból hírportálunk Pappné Szabó Anita, szolnoki párkapcsolati tanácsadóval beszélgetett.

P. Pusztai Nóra

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Az egyik embernek csak egy papír, míg a másiknak komoly elköteleződés. Azt, hogy miként tekintünk a házasságra, már a családi minta is megalapozza.

A házasság az egyik legnehezebb dolog, amit az embernek működtetni kell 

– vallja Pappné Szabó Anita, szolnoki párkapcsolati tanácsadó.

A Házasság hete éppen arra hívja fel a figyelmet, hogy egy kicsit a saját életünkre, párunkra fókuszáljunk.

– A házasság abban a helyzetben indul erős alapokról, amikor a szülők is értékként tekintettek rá. Ha viszont olyan „batyut” hoz magával az illető gyermekkorából, akár odáig juthat, hogy képtelenné válik az elköteleződésre – magyarázta az alapokat.

A jó kapcsolaton folyamatosan dolgozni kell, a kommunikáció a kulcsa annak, hogy az esetleges konfliktusok és sérelmek miatt ne hidegüljenek el a pár tagjai egymástól. A különböző életszakaszokban más és más kríziseket élhetnek át együtt. Számos probléma merülhet fel, melyek folyamatosan megoldásra várnak.

– A hozzám érkezők nagy százalékban a gyermek születését emelik ki, ha azt kérdezem tőlük, mikor romlott el a kapcsolatuk. 

A feladatok elviszik az egymásra fordítható minőségi időt, a szürke hétköznapok a logisztika felé sodorják a frissen családdá alakult fiatalokat 

– emelte ki főbb pontként a szakember.

Ha mindkét fél akarja, helyre lehet hozni a kapcsolatokat – véli Pappné Szabó Anita Fotó: Beküldött fotó

– Időt kell szakítani magunkra és egymásra! Amikor valóban ketten vagyunk és odafigyelünk a másik felünkre, ilyenkor rólunk legyen szó és ne a gyerekekről – tanácsolta.

A normatív krízisek bizonyos életszakaszhoz köthetőek, szinte minden negyvenest elér az életközepi válság.

– Az emberek átgondolják mit tettek le az asztalra, elégedettek vagy sem. De komoly döntések is születnek a munkaváltásról. Megelégelik a boldogtalanságot, az unalom felett győz a kíváncsiság – vázolta a következő fordulópontot.

A tapasztalatok szerint a legtöbb válás mégis akkor van, amikor a gyerekek kirepülnek a családi fészekből. A szülők hirtelen egyedül maradnak, rájönnek, hogy nem tartja össze semmi.

– Ha mindketten akarják, helyre lehet hozni. Egy párterápia segít, hogy újra megismerkedjenek. Az évek alatt ugyanis eltávolodtak, szinte elmentek egymás mellett, és nem tudják a másikról, mi érdekli. Azt szoktam javasolni, hogy randevúzzanak, ismerkedjenek meg újra egymással – ajánlotta.

A hatékony kommunikáció és odafigyelés megelőzheti a konfliktus és elhidegülés elmélyülését.

A másikon nem tudunk változtatni, csak magukon és ha mi változunk, ő is fog! 

– hangsúlyozta a terapeuta. Javaslatként önismereti és spirituális úton való elindulást fogalmazott meg, mely segíti a gyerekkori szocializációs minták feloldását és levetkőzését.

A párkapcsolatban kiemelten fontos, hogy le tudjunk mondani saját elsőbbségünkről, társunk kedvéért.

– Képesnek kell lennünk arra, hogy szerelmünket olyan dolgokkal lepjük meg, aminek tényleg örül. Ismerjük a másikat, tudjuk mi a célja, hobbija. Nemcsak a férfinak kell udvarolni, az apró kedvességek ugyanis a mindennapokat színesítik – javasolta Pappné Szabó Anita.

A fiatal párok általában jobban viselték a karantént, mint a családok

Az utóbbi öt-tíz évben megnőtt a házasságok száma, ahogy a válásoké is. Egyre könnyebben lépnek ki az emberek egy nem megfelelően működő kapcsolatból. Pappné Szabó Anita, párkapcsolati tanácsadó tapasztalatai szerint a válások háromnegyedében a félrelépés az ok, mindössze csak negyedében jelenik meg az anyagi biztonság.

– Szinte minden házasságban történik olyan eset, ami alapjaiban rengeti meg az egészet. De még így is annak az elképzelésnek kell bennünk lenni, hogy küzdök a házasságomért – fogalmazott a szakember.

A járvány ideje alatti bezártság a fiatal párokat inkább összehozta, míg a családokat kemény próba elé állította. Kimagasló számban érkeztek egyéni-, pár-, és családterápiára Pappné Szabó Anitához.

– Két ember maradt otthon, akik előtte a hétköznapokon szinte nem is találkoztak. Eléggé megráncigálta a családok életét ez az időszak. A fiatal párok jobban tudtak egymásra figyelni, decemberben sorra születtek a „karanténbabák” – mesélte tapasztalatait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában