Köszöntés

2022.03.09. 06:30

A hölgyekről szólt az agrárkamara fóruma Szolnokon

Zsúfolásig megtelt a Debreceni Egyetem Szolnok Campusának előadóterme, mu­tat­va a keddi rendezvény i­ránti érdeklődést.

Kovács Berta

Példamutató munkát végző gazdaasszonyokat is köszöntöttek az eseményen (képünkön a díjazottak egy része) Fotó: Nagy Balázs

Nagyon fontos, hogy megünnepeljük a hölgyeket, ráébresszük magunkat, hogy a családi gazdaságok összetartó erejét a gazdaasszonyok adják – idézte fel köszöntőjében Hubai Imre Csaba, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke, aki közzétett egy kérést is: arra kéri a gazdaasszonyokat, hogy írják le a családi hagyományokat, általuk, családtagjaik által átélt történeteket, ezek ugyanis összegyűjtve egy kiadványban is megjelenhetnek. Azt is megjegyezte, jelentős változás előtt áll az agrárium, melyre fel kell készülni. 

– Példaértékű munka az, amit a gazdák, a gazdaasszonyok végeznek, az értékrendjük, a munka iránti alázatuk, a teherbírásuk – mondta beszédében dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő, a fórum háziasszonya. 

Már személyesen is megtapasztalhattam, hogy kiemelkedő bölcsességük, céltudatosságuk, a természettel való kapcsolatuk – tette hozzá, majd kiemelte, a megyénkben dolgozók munkájukkal, együtt gondolkodásukkal nagyon sokat tesznek a nemzet boldogulásáért. 

Dr. Fazekas Sándor, a földügyi szabályozás érvényesítésének koordinálásáért felelős kormánybiztos arról is beszélt, hogy gazdaasszonynak lenni sokszoros felelősség, a munkájuk által boldogul a család, így tudják ellátni az országot és a külső piacokat természetes, jó minőségű élelmiszerrel. F. Kovács Sándor országgyűlési képviselő pedig kifejtette, a férfiak igazán szerencsések, hiszen ők részesülnek a nőktől kapott kedvességből, gondoskodásból. 

A nők vállán nyugszik a család és a nemzet jövője. A nőket, gazdaasszonyokat a fórum védnöke, dr. Berkó Attila kormánymegbízott, Borbás Zoltán, a megyei közgyűlés alelnöke és Herczeg Zsolt, Mezőtúr polgármestere, kormánypárti országgyűlési képviselő-jelölt is köszöntötte. Az összejövetel fényét Wittner Mária egykori országgyűlési képviselő, az 1956-os forradalom szabadságharcosának beszéde is színesítette, majd előadások következtek. 

Az elmúlt tizenkét év a családi gazdaságok, a családokon alapuló kis- és közepes gazdaságok megerősítésének, „helyzetbe hozásának” évtizede volt 

– mutatott rá Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára, aki a családi gazdaságok támogatási rendszeréről értekezett. 

Jakab István országgyűlési alelnök, a MAGOSZ elnöke pedig a az uniós közös agrárpolitika (KAP) reformjának aktualitásairól beszélt. Az elismerésre méltó gazdaasszonyok díjazását követően az ünnepi program hivatalos részét Szalay Ferenc polgármester zárta.

Tizenegy elismerést osztottak ki

A megyebeliek mellett határon túli gazdaasszonyok is elismerést vehettek át a rendezvényen. Külhoni kategóriában díjat vehetett át dr. Máthé Emma (Székelyföld), Molnár Georgina (Kárpátalja), Palik Klára (Szlovákia) és Lőrinc Horvat Helena (Szlovénia). Kisebbségi kategóriában Bruna Lászlóné (Tiszabő) kapott díjat, a fiatalok közül Berta Fruzsina fegyverneki gazda munkáját díjazták, középkorú kategóriában pedig a kunszentmártoni Benke Tiborné és a jászberényi Bognár Lajosné örülhetett elismerésnek. Nyugdíjas kategóriában a megyeszékhelyen élő dr. Bernáth Erzsébet munkásságát találták jutalmazásra méltónak. Az ünnepi eseményen tiszteletbeli gazdaasszonynak választották dr. Kállai Máriát és Wittner Máriát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában