Galériával

2022.03.22. 17:25

Átadták a vízügyi emlékparkot a szolnoki Tiszaligetben

Emlékpark átadásával ünnepelte a Víz Világnapját a hazai vízügy. Az emlékhelyet a Közép-Tisza Vidéki Vízügyi Igazgatóság egykori szakaszmérnökségének helyén, a Tiszaligetben alakították ki.

Rimóczi Ágnes

A park Szent László-szobrát dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő és Réthy Pál, a Belügyminisztérium közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkára leplezte le Fotó: Nagy Balázs

A 2000-es tiszai árvízről készült filmkockák vetítésével kezdődött az ünnep a Tisza-partján, a Tiszaligetben. 

Éppen azon a helyen, ahol akkor több százan igyekeztek megfékezni a medréből kilépő szőke folyót. A 22 évvel ezelőtti események emlékére kedden emlékparkot avattak. 

2000-ben, az akkor már négy évtizede itt álló szolnoki szakaszmérnökséget nem sikerült megmenteni, az épület a Tisza túlsó partján épült újjá. Ez a helyszín pedig adta magát, hogy az emlékezés helyszíne legyen – mondta köszöntőjében Lovas Attila. A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság igazgatója szerint a dr. Hoffmann Imre tűzoltó altábornagy, a Belügyminisztérium néhai közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkára kezdeményezésére megvalósuló emlékhelyet az ország összes vízügyese magáénak érezheti. És még sokkal többen is. Ahogy azt dr. Kállai Mária kiemelte, a park egy összefogás eredménye, ahogy az árvízi védekezéskor is összefogásnak lehettünk tanúi. 

 

– Szakembereknek, és mindenkinek, aki akkor ott volt a védekezésnél, méltó hely lesz az emlékezésre – emelte ki a térség országgyűlési képviselője. Hasonlóan üdvözölte az emlékhely elkészültét Fejér Andor. Szolnok alpolgármestere köszönetet mondott a megvalósításért, és azért, hogy ezáltal a város egy új értékkel gazdagodhatott. 

Az emlékpark átadóján dr. Szinay Attila, az Agrárminisztérium közigazgatási államtitkára rámutatott a Víz Világnapjának fontosságára, arra, hogy a víz nélkülözhetetlen az élethez. Mindezek mellett kiemelte a vízügyi dolgozók felelősséget vállaló, sokszor önfeláldozó feladatellátását. Láng István avató beszédében arra is kitért, hogy az emlékpark nem csak az emlékezés miatt épült, hanem azért is, hogy a múlt ismeretében vizsgáljuk felül a jövőre vonatkozó döntéseinket a legfontosabb feladatokkal kapcsolatban. 

Sok feladatunk van az ivóvízbázisok védelmével, az árvízvédelmi rendszerek védképességének megtartásával, a klímaváltozás miatt kiszáradó területek vízpótlásával, illetve a vízvisszatartás és -tározás kérdéseivel kapcsolatban – hangsúlyozta az Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője.

Dr. Hoffmann Imre emléke előtti főhajtásként a parkot egyházi áldásban részesítette Szkiba Tibor görögkatolikus parókus. Az esemény fényét emelte St. Martin Tiszáról szóló szerzeménye, valamint Molnár László, a szolnoki Szigligeti Színház színészének előadása.

Három szent „vigyáz” a parkra

Az emlékpark a Tisza belvárosi szakaszán, a bal parti árvízvédelmi töltés kiszélesítésével kialakított kis téren található. A területen három, a vízhez kötődő szentet (Szent Lászlót, Szent Kristófot és Nepomuki Szent Jánost) ábrázoló szobor, távolabb pedig egy emlékoszlop kapott helyet. A mintegy két és fél méter magas alakokat, valamint a Tisza vízgyűjtőjének országait jelképező oszlopot Czupp Pál kunhegyesi fafaragó népi iparművész készítette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában