Fejlesztés

2022.03.01. 06:30

Egyhangúlag fogadták el Fényszaru költségvetését

Közel 4,8 milliárd forintból gazdálkodhat ebben az évben Jászfényszaru. A város költségvetési tervezetét és fejlesztési céljait a minap az önkormányzat éves közmeghallgatásán mutatták be. A fórumot követően a testü­let vita nélkül, egyhangúlag elfogadta az idei büdzsét, mely az intézmények stabil működtetését és a fejlesztések finanszírozását is biztosítja.

Illés Anita

Fotó: Illusztráció/Shutterstock.com

A közmeghallgatáson Győriné dr. Czeglédi Márta polgármester elsőként a város demográfiai helyzetéről szólt. Míg az állandó lakosok száma 2010. január elsején 5819 volt, addig idén január elsején 5844.

A letelepedési támogatás és a születések számának növekedése is hozzájárult ahhoz, hogy az elmúlt időszakban emelkedő tendenciát mutat a lakosok száma. A önkormányzat a 2017. január 1-jén bevezetett támogatás keretében eddig százötvenhét család részére közel kétszáznyolcvanmillió forint összegben ítélt meg letelepedési támogatást. Ezt ebben az évben is biztosítjuk

– hangsúlyozta a városvezető, aki ismertette a város idei költségvetésének tervezetét és a fejlesztési terveket is.

Megtudtuk, hogy még az első félévben megvalósulhat a Szentcsalád tér közösségi fejlesztése, melyhez százkettőmillió forint pályázati támogatást nyert az önkormányzat. Ennek keretében megújul a városi értéktár, valamint az értéktár udvarának és a szomszédos teleknek az összevonásával modern közösségi teret alakítanak ki zöldfelületekkel és pihenőpadokkal.

Ezen felül bővítik a parkolókat, valamint a Rimóczi-kastély melletti parkolóban egy elektromos töltőállomást telepítenek. Egy másik projekt részeként szintén az elkövetkezendő hónapokban épülhet meg a régi vásártér területén a bringapark.

Ehhez huszonötmillió forint pályázati forrást nyert a város és huszonötmillió forint önerőt is biztosítanak. A fejlesztések a gazdasági élet szereplőit és a lakosságot egyaránt szolgálják, ezért folytatni szeretnék többek között a szennyvíztisztító kapacitásának bővítését, és új vastalanító beépítését tervezik az vízelvezető rendszerben.

A közép- és hosszú távú fejlesztési tervekkel kapcsolatban Győriné dr. Czeglédi Márta kiemelte, hogy a kormány támogatja a város ipari parkjának teljes közműfejlesztési programját.

Ennek része az M3–Felső-Jászság Innovációs Központ, multifunkciós csarnok létrehozása, elektromos alállomás telepítése, ivóvízellátás és szennyvízelvezetés bővítése, közlekedési infrastruktúra fejlesztése, iparcsarnok építése és bérlakásprogram kidolgozása. A közmeghallgatást követő képviselő-testületi ülésen a döntéshozók vita nélkül szavazták meg a város idei négymilliárd-hétszázkilencvenkétmilliós főösszegű költségvetését.

A testületi ülés végén egyperces néma tiszteletadással emlékeztek meg a február 14-én elhunyt Kovács Andrásné Rozika néniről, a város kiváló pedagógusáról.

 

Sikeres volt a rendőrök akciója

A tanácskozáson szól volt a közbiztonság helyzetéről is. Terenyi Imre rendőr őrnagy, a jászfényszarui rendőrőrs parancsnoka tájékoztatást adott a városban tapasztalt nagyobb létszámú rendőri jelenléttel kapcsolatban. Elmondta, hogy új pszichoaktív anyaggal történő visszaélés bűntette miatt intézkedtek a Jászberényi Rendőrkapitányságon folyamatban lévő eljárással összefüggésben. 

– A nagyobb rendőri létszámot az egy időben több helyszínen végrehajtott nyomozati cselekmények indokolták. Az összehangolt intézkedések során egy személy őrizetbe vételéről rendelkeztek a Jászberényi Rendőrkapitányság munkatársai, és előterjesztést tettek a gyanúsított előzetes letartóztatásának elrendelésére – osztott meg részleteket az ügyről az őrsparancsnok. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában