Fejlesztés

2022.03.08. 20:00

Ezentúl elkülönül a bentlakásos és nappali idősellátás Szalókon

Százmillió forintot meghaladó beruházást bonyolít jelenleg az Abádszalóki Református Egyházközség, mely két ingatlan felújítására is nyert támogatást.

Ujvári László

Fotó: Ujvári László

Még 2019-ben került át a református egyházhoz a szociális ellátás, valamint a családsegítő és gyermekjóléti szolgálat. Eleinte az önkormányzat tulajdonában lévő ingatlanokban folyt a munka – idézte fel hírportálunknak Fazakas Márk. 

– Még az év ősszel az Innovációs és Technológiai Minisztérium írt ki pályázatot egyházi tulajdonú vagy egyházi használatban lévő ingatlanok energetikai korszerűsítésére. A benyújtott támogatási kérelmünket végül pozitívan bírálták el, így száztizenkilencmillió forint támogatásban részesült az Abádszalóki Református Egyházközség – részletezte a református lelkész.

 

Az elnyert forrásból két helyszínen párhuzamosan fejlesztenek. Födém-, homlokzati és lábazati szigetelés, nyílászárócsere, napelemes rendszer és hőszivattyús fűtéshálózat kialakítása zajlik az egykori abádi református iskola épületében, ami a beruházást követően új funkciót kap. A másik érintett ingatlan az önkormányzati tulajdonú, de egyházi üzemeltetésű bentlakásos idősotthon, ahol szintén energetikai korszerűsítést végeznek. Az idősotthon épületének rekonstrukciója várhatóan március közepén fejeződik be, és még a tavasz folyamán hozzálátnak a Széchenyi úti épület, a volt iskola energetikai kor­szerűsítéséhez. 

 

Az ingatlanok felújításával lehetőség nyílt a korábbi szervezeti, intézményi struktúra újragondolására. Jelenleg egy ingatlanban, a Kossuth úton működik a bentlakásos idősotthon, az idősek nappali klubja és a házi segítségnyújtás irodája. Ezekből a két utóbbi költözik majd át a munka végeztével az egykori abádi református iskola épületébe, így végleg elválik egymástól a bentlakásos és a nappali ellátási forma. 

Fazakas Márk rámutatott: ez járványügyi szempontból is előnyös változás.  Hosszabb ideje fontolgatjuk már, alkalmazkodva a körülményekhez, az igényekhez és a kor követelményeihez. A koronavírus-járvány színre lépése mutatott rá végleg a korábbi struktúra fenntarthatatlanságára, hiszen komoly fejtörést okozott a bentlakó és a városból napi szinten bejáró idősek elkülönítése – magyarázta a fiatal lelkész. Megtudtuk, hogy 2021 júniusában a Tisza-tó partján először Abádszalókon létesült református ifjúsági szálláshely, mégpedig az energetikai korszerűsítésre váró régi iskola másik épületszárnyában. A szálláshely kialakítására a Magyar Falu Programban nyertek támogatást. Az első szezon a járványhelyzet ellenére sem sikerült rosszul, erre építve nagy reményekkel néznek az idei nyár elé. A beruházás keretében alakítottak ki egy 26–28 fős szálláshelyet, ami kiváló lehetőséget teremt a Tisza-tóhoz látogató iskolai osztályok fogadására, elszállásolására. A munka nem az átadással, hanem a hálaadással ér véget – vallja Fazakas Márk. 

Ezért március 27-én egy hálaadó istentisztelet keretében zárják le az energetikai korszerűsítés első ütemét, mely a Kossuth úti ingatlan, a bentlakásos intézmény rekonstrukcióját jelenti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában