Cibakháza

2022.03.11. 06:30

Háromszor hozták vissza az életbe a ötgyermekes családapát, Balogh Józsefet

Drámai események miatt szakadt félbe a Cibakháza–Bánhalma labdarúgó mérkőzés a hétvégén. A cibakiak csapatkapitánya, Balogh József rosszul lett a pályán, újra kellett éleszteni.

Sebestyén János

Fotó: Illusztráció / Shutterstock.com

A hétvégi Cibakháza–Bánhalma alsóházi futballrangadó első 72. percében még senki sem sejtette, hogy hamarosan drámai események miatt félbeszakad a megyei harmadosztályú meccs. 

A találkozó 73. minutumában azonban nagy baj történt. A hazaiak csapatkapitánya, a ötgyermekes családapa, Balogh József szabadrúgást készült elvégezni... 

Józsi nekem háttal készülődött a szabadrúgáshoz. Először azt hittem, hogy a cipőjét köti be, mert az egyik lábán térdelt, majd hirtelen arccal a földre zuhant – idézte fel a történteket Golecz Gábor, a Cibakháza edzője. 

– Abban a pillanatban felkaptam a defibrillátort, és rohantam hozzá. Szinte egyszerre értünk oda kapusommal, Enyedi Gáborral és az ellenfél egyik játékosával, Virág Ricsivel. Jocinak nem voltak életjelei, a kapusom próbálta a nyelvét kihúzni, eközben Ricsi a mellkaskompresszió után a defibrillátor segítségével megkezdte az életmentést. Sikerült is visszahozni, majd a mentősök instrukciói alapján folytattuk a mentést. Időközben csatlakozott hozzánk Őze Róbert is, és onnantól kezdve felváltva folytatták a kompressziót, én a száján keresztül próbáltam a levegő útját biztosítani. Időközben megérkezett a mentőszolgálat, nem sokkal később pedig a helikopter is – mesélte a még mindig a történtek hatása alatt álló szakember. 

A történet másik kulcsszereplője, a Bánhalma 30 éves csapatkapitánya, Virág Richárd volt, aki gyakorlatilag levezényelte az újraélesztést.  Háttal álltam, mikor visszanéztem, pont akkor rogyott le a földre Józsi – idézte fel a drámai pillanatokat Virág Richárd. 

– Baktai Ádi csapattársammal azonnal odafutottunk, próbáltuk kihúzni a nyelvét, majd stabil oldalfekvésbe helyeztük. Mivel részt vettem az MLSZ elsősegély-tanfolyamán, rögtön szívmegállásra gondoltam. Hátára fordítottuk, és azonnal mellkaskompressziót kezdtem alkalmazni. A pánik közepette próbáltam higgadt maradni, annak ellenére is, hogy a defibrillátor sajnos a nagy kapkodásban nem kapcsolt be rögtön. Tíz percnyi kompresszió után Baktai Ádi egy szerencsés mozdulattal működésre bírta a készüléket. A gép azonnal megtette hatását, így újra elkezdett verni Józsi szíve, a légzését azonban továbbra is kompresszióval próbáltuk visszahozni Őze Róberttel felváltva. Egyszer csak sóhajtott egy nagyot, visszatért a légzése! Stabil oldalfekvésbe helyeztük, és fogtam a kezét, amíg a mentősök meg nem érkeztek – foglalta össze a sokkoló esetet a szakszerű segítséget nyújtó labdarúgó.

A focista életéért folyó harc mintegy húsz percig tartott, majd megérkeztek a mentők. 

Mint kiderült, még kétszer hozták vissza az életbe a Hetényi Géza Kórházba szállított sportolót, aki egy sikeres műtét után, kedden már saját maga lélegzett, és reagált a környezetére. Virág Richárd kiemelte a többi labdarúgó közreműködését is. Volt, aki a kaput nyitotta ki a mentők fogadására, mások a mentő útját tették szabaddá – mindenki azon volt, hogy bajba jutott társukon segítsen. 

A játékos hozzátette: szorgalmazza, hogy minél több helyszí­nen szervezzék meg az általa (is) elvégzett tanfolyamot, mert ahogyan ez az eset is bizonyítja, a tudás akár életet is menthet. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában