Elismerés

2022.03.12. 15:30

Hazánk harmadik legsikeresebb sportiskolája immár a szolnoki

Rózsa József, a Sportiskolák Országos Szövetségének (SIOSZ) elnöke a szervezet 2021 legjobbjait díjazó gáláján a Magyarország harmadik legeredményesebb egyesületi sportiskoláját működtető Szolnoki Sportcentrum Nonprofit Kft. képviseletében vehetett át elismerő oklevelet a minap.

Mészáros Géza

Baráth Ágnes marketing főmunkatárs, Rózsa József ügyvezető igazgató és Erdélyi Gyuláné sportiskolai igazgatóhelyettes – a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemen vehette át az elismerő oklevelet Beküldött fotó

A SIOSZ minden esztendőben megrendezi legjobbakat köszöntő gáláját. Idén a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemen tartották meg az aktuális ünnepi rendezvényt, melyen dr. Fazekas Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) Sportért Felelős Államtitkárságának államtitkár-helyettese, dr. Sterbenz Tamás, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem rektora, valamint Rózsa József SIOSZ-elnök is részt vett, illetve beszédet mondott. 

A Sportiskolák Országos Szövetsége 1998-ban jött létre Szolnokon. 

Az alakuló ülést a Hozam Klubban tartották meg, 9 hazai intézményben igazoltan sportoló, mintegy 1300 fiatal versenyzőt felvonultatva. Az országos szervezet létrejöttében egykoron szolnoki szakemberek is közreműködtek: Szalay Ferenc és Nagy György, az SZVSI korábbi kinevezett és későbbi megbízott igazgatói, valamint Rózsa József, a polgármesteri hivatal osztályának akkori vezetője. 

A rá következő évben a SIOSZ-nak már huszonegy tagja volt, ma pedig már száz regisztrált sportiskolájában húszezer főt meghaladó versenysportolója. 

–Az alapító sportiskolák közel huszonöt éve azért hozták létre a SIOSZ-t, hogy egyrészt „közösen többet elérünk” jelmondatot a zászlajukra tűzve egyfajta érdekvédelmi szövetségbe tömörüljenek. Másrészt, a viszonylagosan szerény önkormányzati támogatások mellett a hajdani Ifjúsági és Sportminisztérium, majd utódkabinetek által biztosított állami forrásokhoz is hozzáférhessenek. A szövetségi alakzat szinte azonnal eredményesnek bizonyult, egyre-másra alakultak sportiskolák, melyek betagozódtak a SIOSZ-ba, ami által bekerültek a helyin kívül a központi finanszírozási rendszerbe. Két formája lett a sportiskolai létnek: az egyik a tanintézményi keretek között működő köznevelési sportiskolák tábora (Szolnokon a Széchenyi István Gimnázium és a Széchenyi Körúti Általános Iskola), a másik az iskoláktól független alapítású, önálló egyesületi alapon üzemelő sportiskolák csoportja – adott bepillantást a Sportiskolák Országos Szövetsége múltjába és felépítésébe Rózsa József, a szervezet 2018-ban megválasztott elnöke, aki 2007-től kinevezett igazgatója a Szolnoki Sportcentrum-Sportiskolának. 

Rózsa József elmondta: a köznevelési alapon, valamint az egyesületi formában működő sportiskolákban 6-tól 18 éves korig, különböző sportágakban versenyző fiatal sportolókat megkülönböztetett figyelem kíséri, a SIOSZ-elnök szerint kettős karrieralapjuk van. A megfelelő, magas színvonalú iskolai oktatás mellett támogatott élsportolóként kezelik őket. Számos eredményes sportolónk közül például Lőrincz Tamás olimpiai, világ- és Európa-bajnok birkózó, valamint Liu Shaolin Sándor olimpiai, világ- és Európa-bajnok gyorskorcsolyázó is köznevelési típusú sportiskolában végezte középiskolai tanulmányait.


Eredmények számokban

A Szolnoki Sportcentrum-Sportiskola eredményességét mi sem bizonyítva jobban, minthogy tavaly óta a kiemelt sportegyesületek támogatási programjába került. A szolnoki sportszervezet a 2021–2026 közötti időszakban évi 220 millió forintos támogatást kap sportszakmai feladatai ellátására. 2021-ben az eredményességi rangsorban a pécsi és a debreceni egyesületi jellegű sportiskolai szervezetek mögött a harmadik helyen végzett. 

A Szolnoki Sportiskola 1311 sportolójának és 80 edzőjének eddigi közös eredményei: magyar bajnoki cím (33), magyar bajnoki dobogó (176), válogatott sportoló (35), diákolimpiai bajnoki cím (3). Kiemelhető eredmények: Pádár Luca (négyszeres magyar bajnok evezős), Keszthelyi Luca (ötszörös magyar bajnok atléta, Kocsis Anna Luca (négyszeres magyar bajnok atléta), Fiú U21 junior röplabdacsapat (magyar bajnoki ezüstérem), Fiú U19 ifjúsági röplabdacsapat (magyar bajnok), Pulai Erika (paralimpia 11. helyezett parakenus).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában