Aláírták a SZIVEM projekt szerződését

2022.03.25. 13:55

Kelet-Magyarország első energiaközösségét építi Szolnokon az E.On

A megyeszékhelyen építi meg Kelet-Magyarország első energiaközösségét az E.ON. A szolnoki önkormányzat és az E.ON Energiamegoldások Kft. együttműködésében megvalósuló Szolnok Intelligens Városi Energia Modell, vagyis a SZIVEM projekt szerződését pénteken írták alá a városházán.

Czakó Nóra

Jamniczky Zsolt az E.ON Hungária Csoport vezérigazgató-helyettese és Szalay Ferenc polgármester Fotó: Nagy Balázs

Fotó: Nagy Balázs

A projekt lényege, hogy Szolnok intézményei energiaközösségekbe kapcsolódnak. Mindez jelentős mértékben hozzájárul a város klímastratégiai célkitűzéseinek mielőbbi eléréséhez, valamint költséghatékonyabb energiaellátásához.

Azt gondolom, hogy a környezettudatosság a biztonságos jövő megteremtésének alapja, és ezért mindannyian felelősek vagyunk

– hangsúlyozta beszédében dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő.

Dr. Kállai Mária Fotó: Nagy Balázs

– Szolnok mindig kiemelt szerepet töltött be és partner volt számos innovációs lehetőségben, ezért nem meglepő ez a mostani sem. Meggyőződésem, hogy ennek az Innovációs és Technológiai Minisztérium által megítélt közel egymilliárd 200 ezer forintos támogatásnak minden fillére egy nagyon jó befektetés a jövőbe, a helyi közösségbe, és hosszú távon egy megtérülő beruházásról van szó.

Úsz Illés, az Innovációs és Technológiai Minisztérium körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkárság képviselője kiemelte, hogy Szolnok az országban az elsők között van, aki felismerte a környezettudatosság fontosságát, és egy komplex programot állított össze.

– Ez lett a SZIVEM projekt, amit nevezhetünk energiaközösségnek, energiahatékonysági, energiatermelési, energia-költséghatékonyságot növelő projektnek, de mindenképp egy előremutató programról van szó – világított rá Úsz Illés.

Jamniczky Zsolt, az E.ON Hungária Csoport vezérigazgató-helyettese felidézte, hogy Szolnok az energetikai innovációkban már egy évtizede élen jár, és körülbelül 2010 óta működnek együtt a várossal.

Jamniczky Zsolt és Szalay Ferenc Fotó: Nagy Baláz

Kifejtette, hogy a SZIVEM projekt keretében hat helyszínen kilenc napelemet telepítenek, melyekkel zöld energiát termelnek majd. Ehhez tárolót létesítenek, valamint az épületeket össze is kötik egymással, így közösséget hoznak létre, de a nyílászárók cseréje és a szigetelés is megvalósul.

Emellett továbblépnek a közlekedés zöldítésében is, hiszen további töltőket létesítenek Szolnokon, melyeket napenergiával táplálnak. Ezen komplex projekt megvalósítását és kivitelezését pedig helyi vállalkozásokra bízzák.

Szalay Ferenc polgármestertől megtudtuk, hogy a hat helyszín a Szivárvány, a Gézengúz és a Nyitnikék óvoda, az Egészségügyi és Bölcsődei Igazgatóság épülete, a Városmajor úti orvosi rendelők és a Mester utca 35. szám alatt található A, B és C épületek.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában