Támogatás

2022.03.08. 13:55

Képzőművészeti ösztöndíjjal jutalmazzák a tehetséges fiatalokat Szolnokon

Ismét nagyszabású kiállítással várja a látogatókat az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ. A intézmény a Derkovits Gyula Képzőművészeti Ösztöndíjasok munkáit kívánja bemutatni egy zárókiállítással, melyet mindig egy vidéki városban szerveznek meg. A kiállításnak idén először Szolnok adhat helyet, melyen a 2021-ben ösztöndíjat nyert alkotók munkáit tekinthetik meg.

Köllő Judit

Derkovits ösztönfdíjasok kiállításán tartott tárlatvezetést Képíró Ágnes művészetttörténész Fotó: Nagy Balázs

A Derkovits Gyula Képzőművészeti Ösztöndíjat 1955-ben alapította az Művelődési és Közoktatási Minisztérium, mely közel hét évtizede nyújt anyagi és szakmai támogatást a 35 év alatti, kiemelkedő tehetségű képzőművészeknek. A havi rendszerességgel folyósított összeg jelentős segítséget nyújt a pályakezdő években, ami az első nagyobb állami elismerés, amelyet egy fiatal képzőművész szerezhet, ezért rendkívül nagy szerepe van, árulta el hírportálunknak Képiró Ágnes, művészettörténész, a kiállítás kurátora.

Mind a szakma, illetve a kortárs művészet iránt érdeklődők izgatottan várják év elején a Derkónak rövidített ösztöndíj nyerteseinek kihirdetését és nyitókiállítását – taglalja Képiró Ágnes. – Az egy évre szóló ösztöndíjat összesen huszonhat fiatal nyerheti el, mindössze háromszor. A pályázatokat pedig egy tíz főből álló szakértői zsűri bírálja el. Az ösztöndíjasok jelentős része korábban budapesti művészeti egyetemen tanult, és többségük ma is a fővárosban él és alkot. Azonban számos alkotó él Pécsett, Békéscsabán, Mezőszemerén és Ausztriában is. Két alkotó viszont szolnoki kötődésű: Süveges Rita festőművész, aki a Varga Katalin Gimnázium után Budapesten folytatta a tanulmányait, illetve Brutóczki Csaba szobrászművész, aki nemrég költözött városunkba.

A kiállításon a 2021-ben Derkovits-ösztöndíjat elnyert huszonhat képzőművésztől rendszerint egy munkát vagy egy kisebb sorozat elemeit láthatjuk.

A kiállított anyag izgalmas és sokrétű, a képzőművészet valamennyi ágát lefedi, így festmények, grafikák, plasztikák, valamint videóinstallációk töltik be az Aba-Novák Agóra galériájának terét – meséli a művészettörténész.

– A kiállítók között egyaránt jelen vannak figurális és absztrakt formanyelvet használó, hagyományos és újító technikákat alkalmazó alkotók. Ez alól a téma sem kivétel, hiszen nagyon változatosak: történelmi és művészettörténeti korok megidézése, saját személyes emlékeik feldolgozása és korunk jelenségei, így a koronavírus-járvány és a klímaválság is tetten érhető az alkotásokon. A kiállítótérben egy-egy miniinterjút is megnézhetnek az alkotókról, valamint elérhető az általam írt és szerkesztett katalógus, ami mélyebb betekintést nyújt egy-egy kiállító munkásságába. Erre a kiállításra épült a 120 éves Szolnoki Művésztelep programsorozatának egyik állomása is, mely a Damjanich János Múzeum Szolnoki Képtárában fellelhető. A bemutatón a Derkovits Gyula képzőművészeti ösztöndíjat nyert alkotók művei láthatók, melyet egy tematikus körbejáráson ismertetünk a látogatók számára.

Hazánkban és külföldön egyaránt számos egyéni és csoportos kiállításon vett már részt a szolnoki származású Süveges Rita. Kiállított például a budapesti és a Koblenzi Ludwig Múzeumban, együttműködött a berlini CHB-vel, a prágai Meetfactoryvel, valamint számos hazai kiállítóhellyel és kulturális intézménnyel. Számos elfoglaltsága mellett fontos számára a közösségszervezés és a tudásmegosztás is, ezért tagja az xtro realm művészcsoportnak.

Leginkább festményeket és installációkat készítek, amelyekhez azok a kortárs elméletek adnak inspirációt, amelyek az emberközpontú gondolkodás kritikájával engednek hozzáférést a jelenünket meghatározó ökológiai és klímaválsághoz – taglalja a festőművész.

Süveges Rita idén harmadik alkalommal részesült a Dekovits-ösztöndíjban, ami kiváló segítséget nyújt a fiatal pályakezdő számára.

– A pályázatra készítettem egy három festményből álló sorozatot, amelyek az Aba-Novák Agorában kiállított művem nagy testvérei – magyarázza az alkotó. – Első bársony képeimhez a nehézipar egyik csúcsterméke, a motorbicikli krómosan fénylő teste adott inspirációt. Már régóta szerettem volna a bársonyt használni alapnak, de a megfelelő téma sokáig váratott magára. A krómozott fém roncs egyszerre fenséges és toxikus voltát a bársonyos felület iróniával puhítja fel. Ezt hangsúlyozva, balesetet szenvedett, összetört járműveket, motor roncsokat festettem meg. Olyan gépeket, amelyek sok esetben saját tulajdonságaik, a sebesség és agresszió végletekig való fokozásával kerültek át az önmegsemmisítés határán.

A művész azt is elárulta, hogy sokat köszönhet ennek a díjnak, hiszen lehetővé teszi a megfelelő műterem bérlését, illetve az alkotásra való fókuszálását is.

Most éppen a székesfehérvári Szent István Király Múzeumban április 14-én nyíló egyéni kiállításomra tudok nagy erőkkel készülni – mondja az alkotó. – A képzőművészet és a művészeti piac sajnos nem mindig jár kéz a kézben, ezért azt gondolom, hogy az államnak szerepe van a független kultúra finanszírozásában, hiszen a művészet segít a közösségnek megmutatni a jelen eddig fel nem tárt összefüggéseit. A Derkovits-ösztöndíjat 67 éve osztják ki minden évben, így nagy örömmel tölt el, hogy egy rangos lista egyik résztvevője lehetek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában