Galériával

2022.03.21. 20:00

Kiállítás nyílt a mezőtúri fazekasmester öt évtizedes munkájából

Ötven esztendővel hetvenkedik Gonda István. A mezőtúri fazekasmester öt évtized munkáját mutatja be a napokban megnyílt kiállításán szülővárosában. A városi galériában látható tárlat a művész hetvenedik születésnapja alkalmából nyitotta meg kapuit a látogatók előtt.

Rimóczi Ágnes

Fotó: Mészáros János

– Nagyon megható volt, igazán boldoggá tett, hogy ilyen sokan eljöttek, ilyen sokan kíváncsiak a munkáimra, melyek közül sokat már láthattak, de természetesen vannak új darabok is – mondta el Gonda István a kiállítás kapcsán.

Tulajdonképpen a gyűjtemény hatvan százaléka új, a vírushelyzet idején készült. Amikor beköszöntött ez a pandémia, akkor én hetekig szinte ki se mozdultam a lakásból, illetve a műhelyből, folyamatosan dolgoztam. Ezekből és természetesen jópár régebbi alkotásból állt össze ez a gyűjtemény

– részletezte az alkotó.

Ez a gazdag kollekció csak egy része a fazekasmester alkotásainak, hiszen nem kevesebb, mint ötven éve dolgozik fazekasként, munkái világszerte megcsodálhatók.

Pedig, és ezt sokszor elmondtam már, először nem a mesterség, hanem maga a műhely, a környezet tetszett meg, amikor is közgazdasági tanulóként egy iskolai látogatás keretében eljutottam a mezőtúri fazekasműhelyben. Később jelentkeztem, Jakucs Imrétől és idős Varga Gábortól tanultam a szakmát. Nyolcan kezdtünk, a képzés végére ketten maradtunk Varga Gáborral, mindketten ötösre vizsgáztunk

– idézte fel Gonda István, aki 1972-ig volt tanuló, majd maga is szakoktató lett, nyolc év alatt száznál is több tanítványa volt.

Közben a termelésbe is bevonták, 1990-ig dolgozott a túri fazekasoknál.

1991-ben nyitottam meg a saját műhelyemet, egy kis polski árából

– mesélte mosolyogva.

– Azóta ott tevékenykedem és igyekszem eleget tenni a megrendeléseknek, amiből eleinte kevesebb volt, aztán szépen fokozatosan beindult a munka – tette hozzá. 

A Népművészet Mesterének kézműves remekei ma már ország-, sőt világszerte megtalálhatók és láthatók. Zsűrizett alkotásaival megyei- és országos kiállításokon vett részt, önálló tárlatai is voltak, több alkotását országos, megyei és városi intézményeknek, valamint minisztériumoknak adományozta.

– Etyeken van egy bunkerkiállításom. Egy ottani műgyűjtő házaspár korábban vásárolt pár darabot, melyet én készítettem, felvették velem a kapcsolatot, s egyre több darabot rendeltek tőlem. Ma már nagyjából négyszáz alkotásom található ott – mesélte István.

A mezőtúri városi galériában található tárlat pedig kétszázötven darabot számlál, a különféle alkotásokon megtalálhatók a magyar népművészeti, valamint az erdélyi motívumok, de számos munkáin egyiptomi, török, iszlám vonások is felfedezhetők. Hogy melyik a tetszetősebb, ki-ki döntse el maga, egészen május 15-ig bárki megteheti, a tárlatot eddig tekinthetik meg az érdeklődők.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában