Galériákkal

2022.03.28. 19:00

Korszerű újrahasznosító üzemmel bővült Karcag

Átadták a Karcagi Ipari Park Kft. új hulladékhasznosító üzemcsarnokait. A kétmilliárd-háromszázmillió forintos, hat elemből – két ipari csarnok, pur-por géppark és napelemparkok – álló beruházáshoz a kormány kilencszázmillió forint támogatást biztosított – hangzott el a helyszínen tartott hétfői avatóünnepségen, melyen Varga Mihály pénzügyminiszter is részt vett.

Daróczi Erzsébet

Fotó: Daróczi Erzsébet

Varga Mihály pénzügyminiszter gratulált a karcagi önkormányzatnak, mely húsz éve indította el az ipari park fejlesztését. Azóta létrejött egy olyan gazdasági övezet, mely egyre több vállalkozást vonz, és egyre több embernek biztosít munkalehetőséget. A tárcavezető szerint szinte ugyanaz a tettrekészség valósul meg a magyar gazdaságban, a Magyarországon vállalkozók között, mint József nádor idején volt jellemző az országban – így szerinte nem véletlen, hogy a saját munkahelye a József nádor téren, a most bővült karcagi ipari park pedig a József nádor utcán található. Beszédében felidézte a reformkori, szállóigévé vált mondatot, miszerint „Tegyünk valamit hazánkért, és tegyünk valamit a szülőföldünkért!” 

 

– Ez valósult most meg Karcagon és hazánkban is, hiszen a járvány után a magyar gazdaság egyike volt azoknak, melyek a leggyorsabban újra tudtak indulni – az itt élő, dolgozó emberek, vállalkozások tettrekészségével. A válsággal és a háborúval terhelt időszakban nagy jelentőségű, hogy a magyar gazdaság jóval ellenállóbb a válságokkal szemben, mint 2010 előtt volt – jelentette ki a szakpolitikus, aki bízik abban, hogy a Karcagon megvalósuló beruházások hosszú távon is munkalehetőséget, megélhetést adnak a beszállítóknak, illetve az ipari parkban dolgozó közel kétszáz munkavállalónak. 

 

F. Kovács Sándor, a térség országgyűlési képviselője szerint a nagykunsági városban számtalan fejlesztés, beruházás zajlik. A harmincnyolc hektáros ipari parkban is újabb és újabb üzemek épülnek, a befektetőknek és a sikeres pályázatoknak köszönhetően egyre több ember dolgozhat ott. 

Dr. Fazekas Sándor országgyűlési képviselő felidézte az ipari park elmúlt húsz évének jelentősebb fejlesztéseit, majd szólt arról, az átadott beruházás külön értéke, hogy magyar befektetők, vállalkozók finanszírozták. 

Az ipari park fő profilja a környezetvédelmi beruházások befogadása, az új csarnokban is újrahasznosítás zajlik, egy veszélyes hulladék, az úgynevezett pur por újrahasznosítását oldották meg környezetkímélő technológiával. Az ehhez szükséges energiát pedig a szintén most elkészült napelemparkok szolgáltatják. 

Szepesi Tibor polgármester arról szólt, hogy az önkormányzat lehetőségeihez mérten igyekszik segíteni minden fejlesztést, munkahelyteremtő beruházást. Erre jó példa a Karcagi Ipari Park eddigi és mostani fejlesztése, melyhez kiemelkedő támogatást adott Magyarország kormánya. Kiemelte, az önkormányzat arra törekszik, hogy lehetőségeihez mérten segítse a gazdasági élet szereplőivel, a munkaadókkal közösen a munkahelyteremtést is, erre jó példa ez, a most átadott fejlesztés is. 

 

Szintén kormányzati támogatásból épül a karcagi Déli temető új ravatalozója. A hétfői alapkőletételen elhangzott, a kormány háromszáztizenhétmillió forint vissza nem térítendő támogatásával az alapkőletételt követően elkezdődhet a munka, és várhatóan év végére elkészül az új, kétszázhatvanöt négyzetméteres ravatalozó két urnafallal és négyszáz négyzetméternyi térkövezéssel. 

A karcagi sportközpont megújítását is bejelentette a pénzügyminiszter a városban, az új sportpálya alapkőletételén. Varga Mihály hangsúlyozta: egy pálya nemcsak a füvet, a pálya tartozékait, a lelátót, a sporteszközöket jelenti, hanem azt az életre szóló élményt is, melyet ott szerez az ember. A miniszter örömét fejezte ki, hogy Karcag önkormányzata belevágott a sportközpont átalakításába, és megjegyezte, hogy Magyarországnak olyan kormánya van, melyik támogatja a sportot.

 

Az eseményen elhangzott: a sportközpont professzionális felkészülési lehetőségeket nyújt majd a térség sportolói számára, de rendezvénytérként is meghatározó szerepe lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában