Fejlesztés

2022.03.31. 11:25

Letették az új abonyi bölcsőde alapkövét

Bölcsőde alapkövét helyezték el szerdán az abonyi Kisfaludy utcában. A beruházás jelképes nyitányán megtudtuk, a 417 millió forintból megépülő létesítmény korai fejlesztőközpontként is működik majd.

Hartai Gergely

Letették az új abonyi bölcsőde alapkövét Fotó: Nagy Balázs

A leendő bölcsődeépület helyszínén rendezett programon elsőként Karsa Andrea, a Pünkösdi Gyermekvédelmi Szolgálat főigazgatója méltatta a fejlesztést. Elmondta, örömteli pillanat ez számukra, hiszen az építkezéssel az első zöldmezős beruházásuk kezdődik el.


A Magyar Pünkösdi Egyház fenntartásában működünk, elsősorban a nevelőszülői hálózat működtetésével foglalkozunk. A gyermekvédelmi szakellátásban mindig is az volt a célunk, hogy új gondolatokat és szolgáltatásokat vezessünk be, ezekkel segítve a mindennapokban a családokat, a gyermekeket. A hozzánk kerülők fele csecsemő korú, ezért nagy az igény arra, hogy napközbeni ellátásban és korai fejlesztésben részesítsük őket – vázolta feladataikat a főigazgató.

Karsa Andrea emlékeztetett, nem csupán a gyermekvédelemben nevelkedő apróságok előtt nyitnák meg az intézményt, céljuk az integrált elhelyezés biztosítása.

Az ünnepélyes alapkőletétel vendége volt Kovácsné Bárány Ildikó is. A bölcsődei miniszteri biztos beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy a bölcsőde ne csupán egy épület, egy intézmény legyen, hanem egy gyermekparadicsom, ahol örömmel és biztonságban nevelkedhetnek a kicsik a legkiválóbb szakemberek közreműködésével. 

Az állam partnerként tekint az egyházakra. Az utóbbi évek kormányzati intézkedéseinek köszönhetően mind a hazai, mind az uniós fejlesztési források rendelkezésre álltak ahhoz, hogy az egyházak minél nagyobb szerepet vállalhassanak a bölcsődei intézmények és szolgáltatások fenntartásában – jelentette ki Kovácsné Bárány Ildikó.


Ezt követően, a Magyar Pünkösdi Egyház képviseletében D. Nagy Tamás lelkipásztor köszöntötte a hallgatóságot.

 

– Örömmel tölt el, hogy a bölcsőde azok előtt is nyitva áll majd, akik hátrányos helyzetből indulnak. Őket ugyanis ezáltal a kezdetektől tudjuk segíteni – fogalmazott.

Településünkön nagy hagyománya van a nevelőszülői hálózatnak. Abonyban összesen mintegy 3200 tizennyolc év alatti gyermek él, ebből 515-en három év alattiak. Ők azok, akik a bölcsődei ellátásnál szóba jöhetnek – vette át a szót a Pest megyei város polgármestere. Pető Zsolt hozzáfűzte, az önkormányzat jelenleg 72 bölcsődés korú gyermek ellátásáról gondoskodik.

 Tavaly év végén a kormány 44 millió forinttal támogatta az óvodai feladatellátás fejlesztését. Ezt az összeget nagyrészt a Szivárvány Óvoda és Bölcsődére fordítjuk – összegezte mondandójában a városvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában