Támogatás

2022.03.31. 13:55

Menekültügyi alapot hoztak létre Jászárokszálláson

Ötmillió forintos keretösszeggel városi menekültügyi alapot különített el a jászárokszállási önkormányzat az Ukrajnából érkező menekültek segítésére. Erről márciusi soros ülésén döntött a képviselő-testület. A tanácskozáson egyebek mellett szó esett az időközi önkormányzati választás tervezett időpontjáról, valamint a civil szervezetek támogatásáról és pályázatok benyújtásáról is döntöttek.

Illés Anita

Forrás: Illusztráció/Török János

Március 24-én tartotta tanácskozását a képviselő-testület a polgármesteri hivatal dísztermében. A szóbeli interpellációk sorát Kaszab Zsolt képviselő indította, aki többek között a Munkácsy utca, a piac felújítását érintő pályázatokról és a bringaparkról érdeklődött. Erre reagálva Gergely Zoltán polgármester elmondta, a Munkácsy utca pályázatának előkészítése folyamatban van, még nem nyílt meg a pályázat, így nem tudták beadni. 

 

Hozzátette: a piac felújítására az önkormányzat beadta a pályázatot, minden hiánypótlást elküldtek, de még nincs eredmény. 

A bringaparkra húszmillió forintot nyert a város, a kiviteli terv elkészült, várhatóan a jövő hónap végén elkezdődhetnek a munkák. 

A továbbiakban számos városüzemeltetéssel kapcsolatos kérdés felmerült és szó esett az időközi önkormányzati választásról is.
 

– Április tizedike után kitűzhető az elmaradt voksolás. Valószínűleg április 20-án ül össze a helyi választási bizottság és dönt a szavazás időpontjáról, ami a tervek szerint július 3-án lesz – tájékoztatott dr. Gábris Emese jegyző. A két ülés között végzett munkáról szóló beszámoló tárgyalásakor Gergely Zoltán kiemelte, hogy Ukrajnából az orosz-ukrán háború elől menekülve három család érkezett Jászárokszállásra.
Mindhárom család családegyesítés keretében került városunkba, valaki már hosszabb ideje itt dolgozott és hozzá jöttek a családtagok a háborús helyzet miatt. Egy családot önkormányzati ingatlanban, a másik kettőt pedig magánházaknál helyezték el 

– részletezte a polgármester.
 

Az önkormányzat a menekültek számára napi egyszeri meleg étkezést biztosít térítésmentesen a Városgondnokság által működtetett iskolakonyhán. Ezenfelül vállalják az albérleti díj és a rezsiköltség megfizetését. A képviselő-testület jóváhagyta, hogy idei költségvetésében ötmillió forintos keretösszeggel városi menekültügyi alapot hoz létre. Elrendelték, az „Ukrán menekültek megsegítésére” elnevezésű, 11745121-15409656-10400009 számú bankszámlára befizetett pénzösszegek folyamatos átkezelését a városi menekültügyi alapba. 

 

Napirenden volt a civil szervezetek támogatási pályázata is. Szerző Csaba alpolgármester kifejtette, hogy az előző évek gyakorlatának megfelelően az idei költségvetés ötmillió forintos keretösszeget tartalmaz civil szervezetek támogatására, melyet pályázati úton nyerhetnek el. A megadott határidőre huszonegy civil szervezet nyújtott be támogatási kérelmet. A grémium arról is döntött, hogy pályázatot nyújtanak be intézmények világítóberendezéseinek energetikai korszerűsítésére, a Móczár téren található egészségügyi szolgáltató épület felújítására és az Árokszállási Nyár programjának megrendezésére.

A gyógyvízzé minősítés a cél
 

A döntéshozók a strandfürdő fejlesztési lehetőségeit, köztük az öltöző felújítását is megvitatták. Telek Pál, a létesítményt üzemeltető Városgondokság vezetője szorgalmazta, hogy egy olyan hosszútávú fejlesztési koncepciót kellene kidolgozni, amibe a kisebb léptékű, akár önkormányzati szinten is megoldható feladatokat be lehet illeszteni. Elhangozott, hogy engedélyes terv van az öltözők és egy fedett medence megépítésére, de az elmúlt években nem tudtak ezekre a fejlesztésekre pályázni. Szeretnének tovább lépni és elérni azt, hogy gyógyvíz minősítést kapjon a fürdő termálvize. Nagy léptékű fejlesztést jelentene például a fedett medence kialakítása, ám ehhez pályázati forrásra lenne szükség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában