Jászkunság

2022.03.12. 11:25

Nincs okunk félni a denevérektől, inkább óvni kell őket

Alig három hét leforgása alatt valamivel több mint féltucat denevér kézzel fogható jelenlétével szembesültek az egyik szolnoki irodaház emeleti helyiségében dolgozók a közelmúltban. A szárnyas emlősöket az ott tevékenykedő cég bátrabb munkatársai kíméletesen befogták, majd sötétedés után szabadon engedték. A „bőregerek” emberközeli megjelenése ma már nem meglepő – erről is beszélgettünk egy szakemberrel.

Mészáros Géza

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Több évtizede még nem volt számottevő jelenség, azonban néhány éve már nem egyedi eset, hogy nagyobb városokban, sűrűbben lakott települések emeletes társasházaiban és magasabb épületek helyiségeiben olykor denevérekkel találkozunk. Az általunk megkérdezett szakember szerint e tenyérnyi állatok meglepő felbukkanása, sok egyéb eddig szokatlan természeti esemény megjelenésével együtt az emberi beavatkozás, környezetünk drasztikus átalakításának következménye. 

A hidegebb időszakokban a térségünkben fellelhető tucatnyi denevérfaj közül elsősorban a nagyobbacska rőt koraidenevér, valamint a kisebb méretű szürke hosszúfülű-denevér és a szoprán törpedenevér megjelenését tapasztalhatjuk – kértünk és kaptunk válaszokat a felvetésekre Tallósi Bélától, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság (HNPI) őrkerület vezetőjétől. – A denevérek az enyhébb téli napokon nincsenek hibernált állapotban. A tavasz közeledtével nem táplálékot keresve bújnak elő rejtett élőhelyükről, hiszen rovarok sincsenek még, hanem a kiszáradást megelőzendőn a szomjukat oltják. Egyes denevérek nem vonulnak nagy távolságra, vagy el sem vonulnak, a hidegebb évszakokban zártabb, védettebb telelő helyeket keresnek maguknak, ahová befészkelik magukat.

A denevérektől nem kell félni 

– állítja. 

– Bizonyos fertőzéseket, akárcsak bármely más állat vagy ember, elméletileg a repülő emlős is terjeszthet ugyan, de ilyen eset inkább kivételesnek számít, nekünk egyetlenről sincs tudomásunk. Veszélyhelyzetben, főleg a nagyobb testű, de az ember közelében leggyakoribb rőt koraidenevér a tűhegyes fogaival harapással védekezik, ezért kesztyűben ajánlatos megfogni őket. A nagyobb állatok vérével táplálkozó néhány különleges trópusi faj Európában nem fordul élő. A hazai fajok elsősorban repülő rovarokkal táplálkoznak. Inkább a hasznukat kell kiemelni, hiszen más szárnyas ízeltlábú mellett a szúnyogokat és legyeket is gyérítik. Jó, ha tudjuk, hogy minden nálunk honos denevérfaj védett. A ritka, veszélyeztetett és érzékeny fajok fokozottan védettek, de több a térségünkben ismert faj európai közösségi jelentőségű is. A denevérek speciális élőhelyeit, szaporodó és telelőhelyeit odafigyelő védelem illeti meg. 

Természetes ellenségei a nyest, a macska, illetve különböző bagolyfajok, különösen a gyöngybagoly és a kuvik. Sajnálatos, hogy az utóbbi időben a tájékozatlan ember is csatlakozott ezeknek az ártalmatlan lényeknek az ellenségei közé. Amennyiben bárki sérült vagy különböző helyiségekbe szorult denevérekkel találkozik, illetve denevérekkel kapcsolatos problémával szembesül, az hívja a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság telefonszámát (52/529-920), a 112-es segélyhívót vagy jelezze azt a nemzeti park igazgatóság [email protected] központi e-mail-címre. A bejelentés nyomán az illetékes szakember haladéktalanul segítséget fog nyújtani – hangsúlyozta a HNPI munkatársa.

Tornyokat állítanak fel a védelmükre

A különböző denevérfajok védelme érdekében jelentős program a denevértornyok létesítése. Tallósi Béla elmondta: a Közép-Tisza mentén már öt ilyen építmény áll, melyek közül négy újonnan létesült. Egyik a nagykörűi kompátjáró fegyverneki oldalán található. A természetvédelmi őr régóta hangoztatja, hogy a jelenleginél több denevértoronyra lenne szükség, akár városi környezetben is. Ezek a létesítmények orvosolhatnák a panelházak denevérproblémáját, de hozzájárulnának e védett állatok állományának erősítéséhez is. Az ilyen menedékek pótolnák az idős állományú erdők megfogyatkozásával és a panelépületek szigetelésével bekövetkezett élőhelyvesztést is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában