Elismerés

2022.03.13. 11:25

Számos madárcsalád lakja be a szolnoki Kodály iskola udvarát

Madárbarát iskola címet nyert el a Szolnoki Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola és Néptánc Alapfokú Művészeti Iskola. A cím a pedagógusok, szülők és gyerekek összefogásának eredménye.

P. Pusztai Nóra

A Kodályban nagy hangsúlyt fektetnek a szemléletformálásra, így például a diákok etetik a madarakat, ezáltal megszokják, hogy felelősséggel tartoznak a környezetük iránt Beküldött fotó

– Az idén negyvenéves Kodály a városban elsők között, 2012-ben csatlakozott az Ökoiskola programhoz. Az itt dolgozó pedagógusok elkötelezett környezet- és fenntarthatóság-barátok – tekintett vissza az előzményekre Szamosfalvi Gabriella intézményvezető. 

Tavaly nyáron határozták el, hogy megpályázzák a Madárbarát iskola címet. 

Ennek eléréséhez tudatos lépésekre volt szükség. Hatalmas udvarukat már idáig is számos madárfaj népesítette be, saját készítésű etetőkkel segítették át tollas barátaikat a téli táplálékhiányos időszakon. 

Az odúk különbözőségét a forma és a berepülő nyílás mérete adja, ettől függ, hogy milyen madár fészkel bele. 

– Március végére várjuk a sarlósfecske-költőládákat, hiszen az őszi ablakcsereprogram miatt megszűnt e madarak fészkelőhelye. Ezáltal majdnem teljessé válik a megálmodott odúbemutató terület kialakítása – összegzett az intézményvezető. 

Az ősszel megkezdett etetés hatásosnak bizonyult, a decemberi nyugalmasabb időszakot követően egyre több madárfaj tűnik fel az udvaron. 

– Széncinegét, házi verebet, feketerigót, fakopáncsot, erdei pintyet, sárgafejű királykát, varjakat, csókákat is láthatunk – számolt be tapasztalatairól. 

Terveik szerint a jövőben a parkban színes, képes ismeretterjesztő táblákkal hívják fel az iskolások és látogatók figyelmét az odúkra és a bennük fészkelő madarakra. A Madárbarát iskola program legalább olyan mértékben szól a gyerekekről, mint a madarakról, hiszen a tollasok jelenléte nemcsak hasznos, de rengeteg élményt is nyújt. 

A madárvédelem mellett egyedülállóan jó lehetőséget kínál az iskola tanulóinak környezettudatos szemléletformálásra is. 

– Az adottságaink lehetővé teszik, hogy itt, a belvárosban meg tudjunk állni egy pillanatra, és meglássuk a körülöttünk lévő természet szépségeit, élvezhessük madaraink közelségét, illetve megtaníthatjuk diákjainknak, hogy vigyázzanak rájuk – hangsúlyozta Szamosfalvi Gabriella.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában