Kiadvány

2022.04.07. 11:51

A Jászkunság értékeit mutatják be a gyerekeknek szóló könyvek

A napokban szolnoki és megyei intézmények által sok-sok megyei gyermekhez jutnak majd el a könyvek.

Szoljon.hu

Fotó: Mészáros János

Különleges kiadványokkal gyarapodott a Jászkunság a közelmúltban. A „Megyei identitásfejlesztés Jász-Nagykun-Szolnok megyében” című projekt keretében a megyei önkormányzat két hiánypótló kiadványt készített, melyeket ezekben a napokban a megye több intézményéhez juttatnak el.

Számunkra, a megyei identitásért dolgozók számára nagyon fontos ez a két kiadvány

– emelte ki Hubai Imre a csütörtöki könyvátadón. 

 

– A „Tudtad-e?” című megyetörténeti tankönyv olyan eseményeket is feltár és feldolgoz, melyek megtörténtek, de kevésbé ismertek, népszerűek, s a történelem tankönyvekben, valamint a köznyelvben ritkábban találkozhatunk velük. Általuk elérhetővé válnak megyénk értékei. Ahogyan a MesélŐ című mesekönyvvel is, melybe gyermekek által, a megye jellegzetes helyszíneiről, hagyományairól megálmodott történetek kerültek – részletezte a megyei közgyűlés elnöke.

Így például olvasható benne a mezőtúri kerámia vagy éppen a kunbabák története, de szól mese a tiszai boszorkányról és a tündérszép Szandai rétről is. 

– A mesék tükrözik, hogy mennyire élénk a gyerekek fantáziája, de azt is, hogy már kis korban nyitottak a megye értékeire, amiket a szülők és pedagógusok által meg kell ismerniük – emelte ki Hubai Imre.
 

Mindehhez nyújthat segítséget ez a két kiadvány elsősorban az ifjabb korosztály számára készült – de természetesen bárki érdeklődéssel forgathatja –, így a megyetörténeti tankönyv anyagának összeállításakor ügyeltek rá, hogy a tudásanyagot a gyermekek befogadási képességének megfelelően adják át. A napokban szolnoki és megyei intézmények által sok-sok megyei gyermekhez jutnak majd el a könyvek. 

 

A csütörtöki átadón a Szolnoki Tankerületi Központ, a Szolnoki Városi Óvodák és a szolnoki Egészségügyi és Bölcsődei Igazgatóság vezetői, képviselői vették át a kiadványokat. A megyei közgyűlés elnöke a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Gyermekvédelmi Központ, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kirendeltsége és a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet gyermekosztálya munkatársainak is átadta a könyveket. 

– Bízunk benne, hogy a gyerekek szívesen veszik majd kézbe ezeket a különleges kiadványokat – tette hozzá Hubai Imre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában