Jászkunság

2022.04.28. 13:55

A közigazgatás modernizálásáról tartottak konferenciát

A folyamatok felülvizsgálatát követően racionalizálták azokat, hogy rövidítsék az ügyintézési határidőket.

P. Pusztai Nóra

Illusztrációfotó/Shutterstock.com

Az elmúlt több mint tíz évben a közigazgatást folyamatos innováció jellemzi. A bürokratikus rendszer egységesítésén, racionalizálásán dolgoznak. A közel három és fél milliárd forintból megvalósuló projektről dr. György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára számolt be a csütörtökön tartott videókonferencián.

– Azok az országos és társadalmak tudnak lépést tartani a világ fejlődésével, ahol képesek a megújulásra, a digitalizáció bevezetésére. A célunk a hatékony közigazgatás, hogy Magyarország versenyképesen működhessen. A szolgáltató állam egy új kultúrája jelenik meg, ahol a hivatal van az ügyfélért – fejtette ki az államtitkár.

A folyamatok felülvizsgálatát követően racionalizálták azokat, hogy rövidítsék az ügyintézési határidőket. Az automatizálás mellett egységes szankciókat vezettek be, a munkatársak képzéseken is részt vettek.

– Megvalósult az adatvezérelt közigazgatás. Tervek között szerepel a videótechnológián alapuló virtuális kormányablak, de az elektronizált ingatlan nyilvántartási rendszer bevezetése is – utalt a következő teendőkre.

Dr. Berkó Attila, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja a megye által koordinált projekt főbb állomásait is bemutatta.

– A törvények, rendeletek felülvizsgálata, a kérelmek formanyomtatványok egységesítése, az eszközök cseréje, valamint a nyilvántartási rendszerek korszerűsítése vezetett a rendezett és áttekinthető adatokhoz, a szervezet fejlődéséhez – részletezte dr. Berkó Attila.

A szót dr. Varga Csaba, a Miniszterelnökség Hatósági Ügyekért Felelős Helyettes államtitkárság főosztályvezetője vette át.

– A teljeskörű elektronizálás, a digitális aláírás, az automatikus érkeztetés és iktatás az adminisztratív terheket csökkentette. A jogalkotás és az informatikai fejlesztések együttese növeli a hatékonyságot – fogalmazott. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában