Jászkunság

2022.04.29. 19:55

A legtöbb gólya visszatért, néhány pár már a költést is megkezdte

A fehér gólya (Ciconia ciconia) hazánk egyik legkedveltebb madárfajai közé tartozik. Tavasszal először a hímek érkeznek vissza, akik kitakarítják a fészkeket, a tojók csak ezt követően jönnek. A költési időszak áprilisra, a fiókák kikelése pedig májusra tehető.

Szoljon.hu

Fotó: MW

A tavasz beköszöntével egyre több gólya tért vissza Afrikából Magyarországra, így Jász-Nagykun-Szolnok megyébe is az elmúlt hetekben. Útjuk során különböző okok miatt sajnos több példány is elpusztul.

A részletekről Monoki Ákost, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi tájegységvezetőjét kérdezte hírportálunk, aki elmondta, a fehér gólyák idén a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság működési területére április hónapban némi késéssel érkeztek meg. 

A madarak mostanra a legtöbb helyen már elfoglalták fészkeiket. Sőt egyes párok igen nagy gyorsasággal a költést is megkezdték.

Arról, hogy mennyi példány is vesztette életét az út során, a tájegységvezető pontos információt nem tudott közölni.

– Az elhullás mértékét nem tudjuk megbecsülni, de a veszélyeztető tényezők részleges ismeretében is kijelenthető, hogy az őszi-tavaszi vonulás során nagyon nagy számban pusztulnak el fehér gólyák elektromos tartóoszlopokon történő áramütés, légkábelekkel történő ütközés, szándékos lelövés, mezőgazdasági vegyszerhasználat miatt történő különböző mértékű mérgeződések, az ember élőhely átalakító tevékenysége miatt megszűnő élőhelyek és táplálkozó területek miatt – részletezte Monoki Ákos.

Érdekes lehet megfigyelni a gólyák visszaérkezése kapcsán, hogy néhány példány hetekkel korábban érkezik meg. Ennek kapcsán az igazgatóság munkatársa elmondta, mindez a madarak kondíciójától, a vonulás tényleges megkezdésének idejétől és a vonulási útvonal időjárási körülményeitől igen nagy mértékben függ. Mindezt természetesen a korábban már felsorolt emberi hatások is nagy mértékben befolyásolják.

A fehér gólya táplálkozása

A fehér gólya nyílt területeken keres élelmet, főként mezőkön, földeken, folyók partján, illetve vizeken. Kisebb állatokra, békákra, rákokra, kígyókra, rovarokra és rágcsálókra vadászik. A művelt területeken hasznosnak számít az egerek és a sáskák fogyasztása miatt. A táplálék összetétele helytől, évszaktól és a helyi állatvilágtól függ.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában