Idén először

2022.04.12. 13:55

A Nemzeti Vágta előfutama vendégeskedik Abonyban

Augusztus hatodikán Abony rendezheti a Nemzeti Vágta előfutamát – jelentette be kedden városházi sajtótájékoztatóján Pető Zsolt polgármester. Mint megtudtuk, a Parkerdőben rendezendő nagyszabású lovasprogram kiegészítő eseménye a Tarka Borjú Főzőverseny lesz.

Hartai Gergely

Az abonyi színekben versenyző Zboray Viktória (fehér lovon) a Hősök terén megrendezett döntőben Beküldött fotó

– Városunk Nemzeti Vágtán való szereplése viszonylag rövid időre tekint vissza. Hiszen 2020 volt az az év, amikor megkerestek, részt vennénk-e a rangos versenysorozaton – kezdte mondandóját a település polgármestere. Pető Zsolt elmondta, nem sokkal később viszont már meg is született a megállapodásuk Zboray Viktóriával és edzőjével, Petrik Tamással, miszerint a jövőben ők képviselik az abonyi színeket.
 

– Már az első esztendő nagy sikert hozott számunkra. Tavaly pedig ismét Viktória képviselt bennünket.

Hatalmas büszkeség, hogy ekkor már a döntőig menetelt, ahol az ötödik helyen zárt. A sikerek láttán úgy döntöttünk, megkeressük a szervezőket, hogy ebben az évben és az elkövetkezendőkben Abony elővágta-rendezőként vehesse ki a részét a versenysorozatból

– részletezte Pető Zsolt.

Augusztus hatodikán Abony rendezheti a Nemzeti Vágta előfutamát – jelentette be kedden városházi sajtótájékoztatóján Pető Zsolt polgármester (középen) Fotó: Nagy Balázs

Miután hozzátette, a helyi képviselő-testület a közelmúltban fogadta el a rendezéséről szóló előterjesztést. Így az augusztus hatodikai futamnak a Parkerdő mellett található mintegy 12 hektáros terület ad majd otthont. Az ünnepélyes sajtóeseményen arról is szó esett, hogy az elővágta kapcsolódó rendezvénye a Tarka Borjú Főzőverseny lesz.

– Abban bízunk, hogy a Nemzeti Vágta előfutama és a főzőverseny egymást erősíti, és ketten együtt vonzó turisztikai programok lesznek – jelentette ki a városvezető.
 

A díszteremben ezt követően a Lovas–Show Kft. ügyvezető igazgatója vette át a szót. Ladányi-Kovács Zoltán hangsúlyozta, a Nemzeti Vágta nem csupán a magyarországi falvakban és városokban, hanem az egész Kárpát-medencében közösségformáló erővel bír. Abonyban is az látszik, hogy a vágta körül közösség formálódik.

– A népszerű versenysorozat a helyi identitás megőrzésén túl turisztikai vonzerőt is biztosít a településeknek.

Az esemény alapgondolatát az jelentette, hogy egy-egy település lovasa felkerülhet Budapestre, ahol megmérkőzik a többiekkel. A község apraja-nagyja pedig elkíséri lovasát a megmérettetésre.

– Ez a rendezvény jó alkalomnak bizonyult arra is, hogy a falvak és városok bemutathassák pavilonjaikban különlegességeiket, népszokásaikat, hagyományaikat – idézte fel az ügyvezető.
 

Majd emlékeztetett, idővel az elővágták rendszere is kialakult. 2007-ben még csak 72 lovas indult a programon, ezután viszont akkora igény mutatkozott a versenyre, hogy a vidéki települések futamokat kezdtek szervezni. A Nemzeti Vágta népszerűségét jól jelzi, hogy idén immár 16. alkalommal mérhetik össze tudásukat a lovasok. 

 

Az abonyi elővágta mellett még kilenc ilyen eseményt rendeznek az ország számos pontján. Emellett a határainkon túl is szoríthatnak versenyzőikért a helyiek. Megtartják ugyanis a Székely, a Vajdasági, a Felvidéki és a Muravidéki vágtát egyaránt. A döntőre pedig ezúttal október elsején és másodikán, a budapesti Hősök terén kerül sor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában