Galériával

2022.04.22. 19:00

Átadták az idei Szolnoki Bölcsődék Szolgálatáért emlékérmeket

A bölcsődei dolgozók tiszteletére rendezett ünnepséget a helyi önkormányzat pénteken a városháza dísztermében, ahol a „Szolnoki Bölcsődék Szolgálatáért” emlékérmeket és a „Szívvel-lélekkel a kisgyermekekért” okleveleket is átadták.

Czakó Nóra

Fotó: Mészáros János

Dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő ünnepi beszédében kiemelte, hogy százhetven éve kezdte meg működését az első bölcsőde Magyarországon, és 2010. óta államilag elismert ünnep hazánkban a Bölcsődék napja.

– Szolnokon hosszú évekre nyúlik vissza a bölcsődei ellátás, hiszen a Kolozsvári úti bölcsőde 56 éve, míg a Jósika utcai és az Aranyi Sándor úti bölcsőde 43 éve áll a családok szolgálatában. A sajátos nevelési igényű gyermekeket segítő bölcsődét, a Városmajor úton pedig 39 éve alapították – mondta dr. Kállai Mária. 

– Több mint 540 kisgyermek jár a város hét bölcsődéjébe, de jelenleg az egész országban, így térségünkben is egy soha nem látott bölcsődeépítési hullám indult el. 2019-ben megújult és bővült Szandaszőlősön a Simon Ferenc úti bölcsőde, valamint nemrég megszépült a Móra Ferenc úti Tavirózsa bölcsőde, és elkezdődött a Temető úton lévő Búzaszem bölcsőde felújítása. A Szolnok környéki településeken új bölcsőde épül Besenyszögön, Rákóczifalván, Rákócziújfalun és Tószegen. Tiszavárkonyban és Zagyvarékason felújították az ott működő intézményeket, és Nagykörűben is nemsokára megkezdődnek a munkálatok.

Mindezek a beruházások több mint három milliárd forintos befektetést jelentenek a jövőbe

– fűzte hozzá.

Péntek Ágnes, az Egészségügyi és Bölcsődei Igazgatóság vezetője arról beszélt, hogy a bölcsőde kifejezésben szerepel a bölcsesség és a bölcső szó is, de benne van az ott dolgozók szeretete és elhivatottsága is, amivel ezt a pályát viszik a mindennapokban. Ezután felidézte a hazai bölcsődék 170 éves történetét, külön kiemelve dr. Koncz József főorvos fontos szerepét a megyeszékhelyen, aki hozzájárult ahhoz, hogy Szolnok a bölcsődék szakmai központja legyen. Emellett ő kezdeményezte a Bölcsődék napjának bevezetését, valamint megalapította a „Szolnoki Bölcsődék Szolgálatáért” emlékérmet, amit 2012. óta adnak át a megyeszékhelyen. A főorvos munkáját Zámbó Lajosné szakmai igazgatóhelyettes és sokan mások is segítették.

A „Szolnoki Bölcsődék Szolgálatáért” díjat idén Major Mária, a Búzaszem bölcsőde vezetője és Debreceni István, az Egészségügyi és Bölcsődei Igazgatóság műszaki csoportjának kerti munkása vehette át Fejér Andor alpolgármestertől. 

A „Szívvel-lélekkel a kisgyermekekért” oklevelet pedig, amit 2019-ben adtak át először, tizenheten érdemelték ki: a Búzaszem bölcsődéből Tóth Edit kisgyermeknevelő és Baloghné Gulyás Andrea bölcsődei dajka, a Borsószem bölcsődéből Szőkéné Kalmár Katalin kisgyermeknevelő, illetve Törőcsik Zoltánné konyhalány, a Csillagfürt bölcsődéből Cserfalvi Ildikó kisgyermeknevelő, valamint Ombódi Anett konyhalány, az Almáskert bölcsődéből Magyar Andrásné kisgyermeknevelő és Urbán Tiborné szakácsnő, a Hársvirág bölcsődéből Kiss Ildikó kisgyermeknevelő, illetve Horváthné Fancsali Henrietta bölcsődei dajka, a Somvirág bölcsődéből Ökrösné Nagyhajú Nóra kisgyermeknevelő, valamint Bukta Ferencné bölcsődei dajka, a Tavirózsa bölcsődéből Papp Mihályné kisgyermeknevelő és Majzikné Fa Melinda bölcsődei dajka. Szintén „Szívvel-lélekkel a kisgyermekekért” oklevelet vehetett át Fejér Andortól és Péntek Ágnestől Kocsis Zoltánné, a Borsószem bölcsőde vezetője, Egervölgyi Attila, az Egészségügyi és Bölcsődei Igazgatóság műszaki csoportjának kerti munkása és Kőműves Viktória, az igazgatóság élelmezési csoportjának élelmezésvezetője.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában