Tisza Horgászegyesület

2022.04.11. 11:25

Dacoltak az esővel, szedték a szemetet Szolnokon

Az eső sem szegte kedvüket azoknak, akik szombat reggel szemétszedésre indultak a Holt-Tisza-parton. A Tisza Horgászegyesület szervezett tavaszi nagytakarítást a teljes alcsiszigeti részen, az önkéntes csapat és a hozzájuk csatlakozó aktivisták megszabadították a területet az illegális szeméttől.

Rimóczi Ágnes

Fotó: Mészáros János

Zsákra cserélték a szákot a horgászok. A Tisza Horgászegyesület tagjai szombat reggel ezúttal nem közös horgászatra gyülekeztek a kertvárosi közösségi háznál, hanem azért, hogy nagytakarítást tartsanak az alcsiszigeti Holt-Tisza területén. Bár az időjárás nem fogadta kegyeibe a szemétszedőket, a legelszántabbak dacoltak az esővel, mondhatjuk, állták a sarat és méterről méterre pásztázták a vízpartot, hogy lehetőleg ne maradjon ott oda nem való dolog. 

– Mindig azt mondják, hogy a horgászok hagyják a vízparton a szemetüket. Igen, erre is volt példa, volt olyan hulladék, ami árulkodó, de fentebb, az út mellett biztos nem ők dobálják el a szemetet. Nagyon sok sörös- és üdítősdobozt találtunk, és összeszedtem vagy harminc negrócukorkás papírt. Ki eszik ennyi cukrot? – méltatlankodott az egyik horgászegyesületi tag, miközben a kertvárosi közösségi háznál kihelyezett konténerbe tette a társaival összegyűjtött szemetet.

Hozzátette: annyira nem rossz a tapasztalat mint amire számítottak, kevesebb hulladékot találtak, mint máskor.

Hasonló tapasztalatokról számolt be a Tisza Horgászegyesület elnöke, aki vasárnap készített kérésünkre számvetést az akcióról. 

Az eső nem kedvezett a szemétszedésnek, de a legelszántabbak a kedvezőtlen időjárás ellenére is nekivágtak a területnek és megtisztították azt.

– Tulajdonképpen körbejártuk a Holt-Tiszát, voltunk a Kertvárosban, jártunk a szemközti oldalon, aztán a laktanya környékén és az Alcsisziget túlsó részén egészen a Nairam üdülőközpontig elmentünk. Összesen öt konténert helyezett ki a szolgáltató, oda hordtuk az összeszedett szemetet – számolt be Süle Tamás. Az egyesület elnöke kiemelte, a legtöbb hely szerencsére kevésbé volt szemetes, mint korábban, csak egy terület van, ahol kedvezőtlenebb a kép. 

– A Patkó utca környékén sajnos több az illegális hulladék, ott még kidobott hűtőszekrényt is találtunk – mondta.

Mivel szombaton esős idő volt, így egész hétvégére kiterjesztettük annak lehetőségét, hogy aki kedvet érzett, tisztítsa környezetét. Az Alcsi holtág környezetében zsákokba gyűjtött és jól látható helyen elhelyezett szemetet a halőreink az öt gyűjtőponthoz viszik. Ráadásul, egyeztettem az NHSz vezetésével, azt ígérték, hogy hét elejéig kinn hagyják a konténereket, így még akár ma is lehet tisztogatni és gyűjtögetni. Mindenkinek köszönjük, aki részt vett, vesz az akcióban

– tette hozzá Süle Tamás.

Néhány nappal ezelőtt a Zölderő csapata is hasonló akciót szervezett. Pénteken egy villámszedést tartottak a Millérre vezető bekötő út mentén, ahol két óra alatt, öten tizenöt zsáknyi és egyéb hulladékot gyűjtöttek. Két héttel ezelőtt pedig a Nefag Parkerdő mellett a Zagyva hullámterét tisztogatták meg. És egyik akció sem az utolsó volt, a természetbarátok folytatják...

 

Új közösségi horgászhelyet alakítottak ki

A Tisza Horgászegyesület a szemétszedési akció idejét horgásztilalmat rendelt el, de ez nem vette el a horgászok kedvét, különösen, hogy az akcióban résztvevők között öt darab, 2023. évi Alcsi holtágra érvényes területi engedélyt sorsoltak ki. A pecások ráadásul egy megújult horgászhelyen is hódolhatnak majd a szenvedélyüknek. 

– Az Alcsi Holt-Tisza kertvárosi részén a Pelikán Horgászegyesület közreműködésével elkészült egy újabb igényes és jól megközelíthető közösségi horgászhely. A Holt-Tisza mentén ez már a hatodik olyan, ami egyesületünk közreműködésével jött létre – mondta el a mintegy 4000 tagot számláló Tisza Horgászegyesület elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában